logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
21/03
2 ...

Відтепер лікування вірусних гепатитів В та С стане доступнішим та дешевшим: подробиці

21-01-2021 19:341671

Відтепер лікування вірусних гепатитів В та С стане доступнішим та дешевшим: подробиці
Фото: UkrMedia

Міністерство охорони здоров’я затвердило Стандарти лікування вірусних гепатитів В і С та максимально спростило алгоритми діагностики і лікування для пацієнта.

Про це повідомив заступник Міністра охорони здоров’я, Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає пресслужба відомства.

 Зокрема, було впроваджено нові ефективні схеми лікування, здійснено акцент на профілактиці та визначенні необхідності лікування усіх осіб, які цього потребують, не чекаючи тяжкого ураження печінки. 

«Лікування пацієнтів з вірусним гепатитом С без додаткових ускладнень, відповідно до Стандартів, зможе здійснювати будь-який лікар, який пройшов відповідне навчання, що значно наблизить послуги до пацієнта. Адже саме обтяжливість маршруту пацієнта, великий фінансовий тягар, пов'язаний з обстеженнями, і є тим ключовим фактором, внаслідок якого люди не звертаються вчасно за лікуванням», — зазначив Віктор Ляшко.

За новими Стандартами, значно зменшуються витрати пацієнта на діагностику. За словами головного санітарного лікаря, раніше необхідно було зробити низку дороговартісних специфічних аналізів для того, щоб лікар міг призначити схему лікування. Відповідно ж до нових Стандартів, лікар-куратор може призначати препарати відразу після підтвердження діагнозу з мінімально необхідним обсягом додаткових обстежень. 

«Так пацієнт не витрачатиме свій час та кошти на дороговартісне і непотрібне обстеження», — підсумував Віктор Ляшко. 

Крім того, у Стандартах зроблено акцент на заходах із попередження інфікування та чітко визначено перелік осіб, яким рекомендоване тестування на вірусні гепатити. Кожна людина має хоча б раз у житті пройти обстеження на вірусний гепатит, а якщо є фактори ризику, то необхідно тестуватися регулярно.

Leopolis.news