Європарламент закликав ввести нові санкції проти РФ і зупинити «Північний потік-2»

http://leopolis.news/post/36052/evroparlament-zaklykav-vvesty-novi-sankci-proty-rf-i-zupynyty-pivnichnyy-potik-2-

21/01/2021

Резолюцію, яка не є юридично зобов’язуючою, підтримав 581 євродепутат, 50 проголосували проти і 44 утрималися, повідомляє «Європейська правда».

У документі євродепутати найрішучішим чином засуджують поведінку Російської Федерації», яку вони вважають невідповідною для члена Ради Європи та ОБСЄ.

Тому вони закликають Раду Європи і ОБСЄ вжити відповідних заходів для оцінки порушень зобов'язань, взятих на себе Російською Федерацією.

Окремим пунктом резолюції європарламентарі закликають Комітет міністрів і держави-члени Ради Європи використати повноваження, закріплені в статті 46 (4) Європейської конвенції з прав людини, щоб розпочати процедуру покарання проти Росії в Європейському суді з прав людини. 

Варто підкреслити, що мова йде про виключну процедуру покарання країни-члена Ради Європи, яка не виконує рішення ЄСПЛ. Донині таку процедуру порушували тільки один раз проти Азербайджану, і вона не завершена. Процедура покарання може призвести до припинення прав держави в Раді Європи.

Крім того, Євродепутати також закликають ЄС і його держави-члени критично переглянути співпрацю з Росією на різних зовнішньополітичних платформах. Зокрема, вони вимагають негайно припинити будівництво газопроводу «Північний потік-2».

В окремому пункті міститься заклик депутатів до Ради ЄС ввести санкції проти російських олігархів, пов'язаних з режимом, і членів найближчого оточення президента РФ Владіміра Путіна, а також проти російських пропагандистів, які володіють активами в ЄС і користуються свободою пересування там.

Європарламент також просить суттєво посилити обмежувальні заходи ЄС щодо Росії, в тому числі шляхом накладення санкцій на фізичних та юридичних осіб, які брали участь у прийнятті рішення про арешт та ув'язнення Навального. 

Leopolis.news