logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

МОН розповіло, що робиться для покращення доступу до освіти осіб з тимчасово окупованих територій

22-01-2021 18:381410

МОН розповіло, що робиться для покращення доступу до освіти осіб з тимчасово окупованих територій
Фото: commons.com.ua

21 січня відбулась онлайн-пресконференція на тему «Вступна кампанія для молоді з тимчасово окупованих територій: підсумки 2020, початок 2021» за участю заступника Міністра освіти і науки України з європейської інтеграції Андрія Вітренка. 

Про це повідомляє пресслужба Міносвіти.

Організаторами заходу стали Міністерство освіти і науки України,  ГО «Фонд «Відкрита політика» та Державна установа «Урядовий контактний центр». Модератором конференції була виконавча директорка Фонду «Відкрита політика», засновниця Наукового ліцею ім. Клима Чурюмова Ірина Жданова. 

«З метою забезпечення доступу до освіти для осіб з тимчасово окупованих територій ми створюємо нові можливості для досягнення цілей. У 2020 році порівняно з попередніми роками зараховано найбільшу кількість вступників з ТОТ через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» до закладів фахової передвищої та вищої освіти. Також уперше ці освітні центри було розміщено на базі одних і тих самих закладів фахової передвищої та вищої освіти», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко. 

Він повідомив, що існує 195 закладів вищої та фахової передвищої освіти різної відомчої підпорядкованості. На їх базі працювали освітні центри декількох міністерств:

Міністерства освіти і науки України  – 166;

Міністерства охорони здоров’я України – 12; 

Міністерства культури та інформаційної політики України – 14;

Міністерства внутрішніх справ України – 3.

«Під час вступної кампанії-2021 освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» розпочнуть свою роботу 7 червня, а закінчать – 24 вересня. Вступ буде організовано, як і минулого року,  за спрощеною процедурою в межах квоти-2. Також зберігається можливість переведення вступників з ТОТ з контрактної форми навчання на бюджет. Документи для вступу на бакалавра за кошти державного бюджету будуть приймати до 19 липня 2021 року», – зазначила начальник головного управління вищої освіти і освіти дорослих МОН Світлана Кретович.  

Вона також зазначила, що опрацьовується законодавча база з метою вдосконалення умов для вступу дітей з ТОТ до закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та  вищої освіти України. 

Проєкт Порядку прийому для здобуття вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, тимчасово окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей, території населених пунктів на лінії зіткнення розроблено для забезпечення конституційних прав осіб з ТОТ України на здобуття освіти та розміщено на офіційному сайті МОН для громадського обговорення до 25 січня 2021 року. 

Нагадуємо, МОН запроваджує пілотний проєкт спеціальних підготовчих курсів для осіб з ТОТ.

Leopolis.news