У 2020-му майже 6 тис. українців відкрили бізнес у Польщі

http://leopolis.news/post/36150/u-2020-mu-mayje-6-tys-ukranciv-vidkryly-biznes-u-polshchi

23/01/2021

 

По це свідчать дані дослідження Аналітичного центру компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal за посиланнями на офіційні дані Фонду соціального страхування Польщі (ZUS — Zaklad Ubiezpieczen Spolecznych), передає minfin.com.ua.

Як зазначається, українці наразі є найбільшою групою іноземців-підприємців і становлять 25% загальної кількості іноземців, які здійснюють індивідуальну підприємницьку діяльність на території Польщі. В Опольському воєводстві, наприклад, громадяни України становлять традиційно ще більший відсоток (45−50%) щодо всіх підприємців з-за кордону.

У 2020 році у Польщі було зареєстровано 5916 підприємців — українських громадян, тоді як у 2019-му — 4871.

В Аналітичному центрі компанії Gremi Personal відзначають декілька тенденцій, пов'язаних зі стартом бізнесу українців у Польщі. Часто громадяни України приїжджають до Польщі і починають працювати на виробництві як фізичні працівники. Пізніше, після адаптації, інтеграції у польське товариство та вивчення мови, українці набувають досвід роботи на польському підприємстві. Згодом вони або посідають менеджерські позиції, або відкривають власний бізнес.

Серед сфер бізнесу, на які українці звертали увагу у допандемійний період, були популярна HoRECA (готелі, ресторани, кафе), салони краси, торгівля.

У 2020 році це переважно невелике або крафтове виробництво, широкий спектр консалтингу. Торгівля залишилася. Значно зросла частка послуг у сфері креативної індустрії (СММ, IT, маркетинг і PR, відеопродакшн тощо).

Leopolis.news