logo
22/04
21/04
19/04
17/04
16/04
15/04
12/04
2 ...

Українська делегація у ПАРЄ оскаржить повноваження росіян

25-01-2021 13:381176

Українська делегація у ПАРЄ оскаржить повноваження росіян

Українська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи, яка прибула до Страсбурга повним складом, під час відкриття сесії планує оскаржити повноваження делегації Росії.

 

Про це заявила голова української делегації, народний депутат від «Слуги народу» Марія Мезенцева, пише DW.

За її словами, під час відкриття сесії, коли відбувається формальне затвердження повноважень національних делегацій, українські депутати та парламентарі з Литви, Латвії, Естонії та Грузії планують ініціювати процедуру оскарження повноважень делегації Росії. 

За регламентом ПАРЄ, причинами для оскарження можуть бути процедурні проблеми або істотні підстави. Такими вважаються порушення статті 5 Статуту Ради Європи, у якій йдеться про те, що кожна країна-член має поважати принцип верховенства права та гарантувати всім своїм громадянам захист їхніх прав та основних свобод.

Якщо ініціатива здобуде підтримку, далі питання розглядатиме моніторинговий чи регламентний комітет ПАРЄ. У своїй резолюції комітет може рекомендувати асамблеї підтвердити повноваження, не підтвердити їх або підтвердити з обмеженнями.

Нагадаємо, українська делегація також ініціювала дебати щодо порушення Росією прав людини у Криму. 

Цьогорічна зимова сесія ПАРЄ відбудеться 25-29 січня у «гібридному» форматі. Делегати можуть бути фізично присутні у Страсбурзі або взяти участь у роботі дистанційно. Українська делегація вирішила особисто їхати на сесію. 

Leopolis.news