Від львів’ян приховують документацію на будівництво сміттєпереробного заводу: мешканців кличуть на суд

http://leopolis.news/post/36224/vid-lvivyan-pryhovuyut-dokumentaciyu-na-budivnyctvo-smittepererobnogo-zavodu-meshkanciv-klychut-na-sud

25/01/2021

 

Документація на будівництво МБК ПП ТПВ, або, як в народі кажуть, сміттєпереробний завод, була виготовлена ТОВ «Інститут проектування «Комфортбуд» згідно з договором про закупівлю від 27 березня 2018 року № 27/03/18. Замовником проєкту будівництва є Львівське комунальне підприємство «Зелений Львів».

Як виявилося, у згаданому документі є пункт 6.4 відповідно до якого сторони договору погодилися, що «текст договору цілком та/або його фрагмент, будь-які інші матеріали, інформація та відомості, які так чи інакше стосуються договору, є конфіденційними і не можуть розголошуватися чи передаватися третім особам без попередньої письмової згоди іншої сторони договору».

Отже, львів’яни-платники податків не мають жодної змоги здійснювати ефективний контроль за використанням бюджетних коштів. Бо виходить так, що від громадськості по суті засекретили об’єкт, який має важливе стратегічне значення та значні екологічні ризики.

Звичайно, що така ситуація обурює народ. Люди хочуть знати правду, що ж все-таки будують на вулиці Пластовій, 13.

Більше того, як виявилося, станом на сьогодні детальний план території, де має будуватися сміттєпереробний завод, ЛМР не затверджений. Це видно із відповіді управління архітектури та урбаністики ЛМР на запит Андрія Петришина.  Відповідно до п. 3 ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» у разі відсутності плану зонування або детального плану території, затвердженого відповідно до вимог Закону, передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності юридичним особам для містобудівних потреб забороняється.

Виконком ЛМР своїм рішення № 1316 від 03 грудня 2018 року «Про розроблення детального плану території у районі вул. Пластової» дозволив розроблення детального плану території у районі вул. Пластової відповідно до державних будівельних та інших норм, стандартів і правил, генерального плану м. Львова. Замовником розроблення детального плану території було визначено управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування. Пунктом 6 цього рішення виконкому ЛМР доручалося «управлінню архітектури та урбаністики департаменту містобудування подати виконавчому комітету на затвердження детальний план території у районі вул. Пластової з врахуванням здійснених погоджень та результатів громадського обговорення». Але й досі рішення про затвердження детального плану території не існує. Відповідно без нього не можливо здійснювати і будівництва.

Відповідно до пункту 4.1 Порядку розроблення містобудівної документації, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16.11.2011 № 290, рішення про розроблення генерального плану, плану зонування території, детального плану території, яка розташована в межах населеного пункту, а також внесення змін до цієї містобудівної документації приймає відповідна сільська, селищна, міська рада. Детальний план території у межах населеного пункту розглядається і затверджується виконавчим органом сільської, селищної, міської ради протягом 30 днів з дня його подання, а за відсутності затвердженого в установленому законом порядку плану зонування території - відповідною сільською, селищною, міською радою, крім випадків, передбачених законом.

7 грудня 2018 року виконком ЛМР прийняв рішення № 1343 «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва на будівництво ЛКП «Зелене місто» механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13». Цим документом Львівському комунальному підприємству «Зелене місто» доручалося: «1. Отримати у встановленому порядку технічні умови на інженерне забезпечення проектованого об’єкта. 2. Розробити у спеціалізованій проєктній організації або архітектора, який має кваліфікаційний сертифікат на виконання робіт, проєктну документацію на будівництво та провести її експертизу згідно з законодавством України. 3. Звернутися в Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові для отримання дозвільних документів, які дають право на початок виконання будівельних робіт та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів».

Однак самого рішення про початок будівництва МБК ПП ТПВ виконком ЛМР так і не прийняв. А воно і не може розпочатися поки не затверджено детальний план території.

Сьогодні громадськість Львова оскаржує будівництво механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13 у судовому порядку. 26 січня, у вівторок, об 11:15 год у Львівському апеляційному адміністративному суді за адресою вулиця Саксаганського, 13 відбудеться чергове слухання у даній справі.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news