Судді і міськрада: коротка історія взаємин

http://leopolis.news/post/36266/suddi-i-miskrada-korotka-istoriya-vzaemyn

26/01/2021

Нещодавно, з засідання профільної депутатської комісії просочилась інформація, що при розгляді цього питання адміністрація міської ради з минулого року «загубила» тисячу комунальних квадратних метрів. За таких обставин до питання повернулися і було озвучено причину передачі приміщень в державну власність.

За офіційною версією, буцімто будівлі потребують капітального ремонту, коштів на який міська влада не має, а передача будівель до державної власності дозволить суду залучити на ремонт гроші з державної скарбниці. Аргументація доволі сумнівна, оскільки, по-перше, у 2013 році міська влада без жодних вагань оплатила капітальний ремонт Львівського апеляційного господарського суду що на вул.Личаківській, 81 (Розпорядження № 563 від 30.12.2013), і це в часи, коли бюджет Львова був мізерний, бо всі кошти йшли до Києва. По-друге, навіть Google Maps показує доглянуті кам’яниці, які не потребують навіть поточного ремонту. Отже, реальної причини забирати у громади елітні будівлі в центральній частині міста залишилися в кулуарах, але якщо переглянути історію взаємин міської влади і львівських судів, виринають доволі цікаві факти з часів, коли львів’яни не дуже ретельно слідкували за рішеннями можновладців, а ще менше про них писали публічно.

Саксаганського, 13

Повернемося до Восьмого апеляційного адміністративного суду, який до грудня 2018 року називався Львівським апеляційним адміністративним судом. Станом на сьогодні цей суд перебуває в процесі ліквідації, але на його балансі залишилася комунальна ділянка, площею 0,2728 га (кадастровий номер 4610136800:01:004:0051), що на вул. В. Стуса. Цю земельну ділянку міськрада віддала суду за їх зверненням Ухвалою № 2695 від 23.09.2013 року для будівництва і обслуговування багатоповерхового житлового будинку. перевівши із земель, що не надані у власність або користування, до земель житлової та громадської забудови. Більше того, саме Львівський апеляційний адміністративний суд був ініціатором розроблення детального плану території у межах вул. В. Стуса, вул. Тернопільської та парку «Залізна Вода», про що свідчить текст Рішення виконкому № 583 від 12.07.2013 року. 

У подальшому на земельній ділянці, виділеній Львівському апеляційному адміністративному суду, збудували 9-поверховий багатоквартирний житловий будинок з адресою вул. Стуса, 22, спарений з ідентичним будинком з адресою вул. Стуса, 22-а, зведеним на земельній ділянці площею 0,2019 га, відведеній ТОВ Виробничо-торгове підприємство «Бодекс», що є будівельною компанією Еко-дім.

Які умови будівництва житлового будинку для суддів, з’ясувати не вдалось, але у жовтні 2019 року Ухвалою № 5728 міська рада поділила обидві земельні ділянки на чотири частини, дві з яких (0,1639 га і 0,1403 га) віддала під ОСББ «Біля парку, 24», а дві площею 0,0380 га і 0,1325 з вирішила повернути до земель територіальної громади м. Львова. З цього часу ТОВ Виробничо-торгове підприємство «Бодекс» зареєструвало припинення права власності на свою ділянку, а Львівський апеляційний адміністративний суд, схоже, сподівається виконати вимоги Ухвали у судовому порядку.

Не будемо згадувати про те, скільком суддям Львівська міська рада виділила помешкання, але вищеперелічені випадки є, щонайменше, конфліктом інтересів, це якщо не зважати, що Восьмий апеляційний адміністративний суд розглядає усі справи щодо законності рішень Львівської міської ради.

Юрій ЛУЖНИЙ, Leopolis.news