logo
25/04
24/04
23/04
2 ...

Тарифи на гарячу воду та опалення: що чекати українцям наступного місяця

27-01-2021 11:201160

Тарифи на гарячу воду та опалення: що чекати українцям наступного місяця
Фото: UkrMedia

У проєкті бюджету розвитку Львівської МТГ передбачено 189 млн грн районним адміністраціям на інфраструктуру. Як пояснила Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, з них 120 млн грн — це кошти на нові об'єкти, тобто ремонт вулиць, хідників, дворів, облаштування громадських просторів та ін.

Тарифи на тепло та гарячу воду не зростуть, але лише до кінця цього опалювального сезону. А споживачам, які протермінують платіж за комуналку у січні, не нараховуватимуть пені. Таке депутатам пообіцяв прем’єр-міністр Денис Шмигаль. 

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«На розвиток інфраструктури районних адміністрацій у проекті бюджету розвитку передбачаємо 189 млн грн. З них 16 млн 258 тис грн — це борги, а 44 млн грн — це кошти на завершення перехідних об'єктів.

Натомість на нові об'єкти маємо 120 млн грн.

Між районними адміністраціями кошти розподілені у такий спосіб — Личаківській, Шевченківській, Залізничній районним адміністраціям, оскільки до них доєднані населені пункти МТГ, передбачаємо по 33 млн грн, а Галицькій, Франківській і Сихівській — по 30 млн грн», — розповіла Ірина Маруняк.

Leopolis.news

Чого варто очікувати у платіжках наступного місяця — йдеться у сюжеті ТСН.

Після шокувальних цифр у січневих платіжках прем'єр-міністр Денис Шмигаль та виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко прийшли до парламенту із роз’ясненнями, як українцям пережити нові тарифи. Ані тепло, ані гаряча вода більше не дорожчатимуть, але лише цього опалювального сезону, каже прем‘єр. 

А тим, хто протермінує платежі у січні, не нарахують штрафи. Чи не найбільше від нових тарифів втратили ті, хто опалює будинки електрикою, адже зросла не лише вартість кіловат-години, а й пільговий тариф на першу сотню кіловатів скасували. Депутати просили повернути знижку, уряд відмовив — натомість пропонує компенсацію на час опалювального сезону. 

Формування ринкової вартості палива було одною із вимог Міжнародного валютного фонду, який кредитує Україну в замін на реформи. У січні ринок видав середню ціну у майже 10 гривень за кубометр. У лютому уряд поставить обмеження — не більш ніж 6 гривень 99 копійок — за саме паливо, і ще 1 гривню 79 копійок — за його транспортування. Щоб оператори не накручували ціну за доставку, уряд розглядає варіант укрупнення облгазів та створення спеціальної адміністрації, яка це контролюватиме. Але на зниження вартості газу, яка була ще улітку, сподіватись не варто.

Після непростої розмови із депутатами, виконувач обов’язків очільника Міненерго Юрій Вітренко цього тижня має ще раз повернутися до Верховної Ради — його спробують призначити міністром на постійній основі, додавши ще одну посаду — першого віцепрем’єра. Розмову на цю тему із фракцією «Слуг» провів президент, тепер шукають голоси.

Пакет рішень щодо тарифів уряд розгляне на найближчому засіданні.

Leopolis.news