Садовий хоче мати 8 заступників, а меру Берліна достатньо і 2

http://leopolis.news/post/36354/sadovyy-hoche-maty-8-zastupnykiv-a-meru-berlina-dostatno-i-2-

27/01/2021

Копію цього проєкту ухвали оприлюднила на своїй сторінці у Фейсбуці журналістка Олександра Губицька.

Leopolis.news вже писав про те, що чинний у Ратуші виконком нелегітимний, а Садовий порушує закон.

Згідно п. 1 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет ради  «утворюється відповідною радою на строк її повноважень». 4 грудня 2020 року А. Садовий склав присягу і набув повноважень Львівського міського голова Львівського району Львівської області. Відповідно до п. 2 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» персональний склад виконавчого комітету міської ради затверджується радою за пропозицією міського голови. Тому він був зобов’язаний для забезпечення законного функціонування органів управління Львівської міської територіальної громади одразу ж подати персональний склад виконавчого комітету ЛМТГ. Але дякувати Богу, що Андрій Іванович роздумував над складом виконкому лише 50 днів, а не рік.

Але, подаючи проєкт ухвали, Львівський міський голова допустився порушення норми закону, яка вимагає від голови подати «персональний склад виконавчого комітету». Тобто він мав подати прізвища конкретних людей, а не перелік посад.

Більше того, у проєкті ухвали він зазначив кількісний склад, хоча знову ж таки згідно ч. 2 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначення кількісного складу належить до компетенції ради.

Хочеться також звернути увагу й на те, що проєктом ухвали Андрій Садовий намагається збільшити кількість своїх заступників: у складі виконкому ЛМР їх пропонується 8. Хоча структура й чисельний склад виконавчих органів міської ради має визначатися окремою ухвалою.

До речі, збільшення кількості заступників зовсім не відповідає духу й практиці європейського самоврядування, на які часто любить покликатися Андрій Іванович. Багато виборців резонно запитують, а чим же тоді буде займатися міський голова, якщо у нього аж 8 заступників.

Андрій Садовий часто наводить у приклад діяльність своїх колег-мерів у тій же Польщі. Але ж у містах-побратимах Львова Кракові та Любліні у президента міста усього по чотири заступника. Більше того, їх стільки ж і у мера столичної Варшави! Відкриємо ще одну страшну таємницю: у мера Берліна (міста з населенням у 3,7 млн чоловік) лише два заступника, а в мера Нью-Йорку (населення 8,5 млн осіб) – п’ятеро заступників.

Можливо, нашим керівникам вже пора на ділі, а не на словах брати приклад з Європи. Та й почати врешті-решт брати відповідальність на себе, а не перекладати її на підлеглих.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news