logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
2 ...

ВРУ посилила відповідальність за сексуальну експлуатацію дітей

18-02-2021 17:54982

ВРУ посилила відповідальність за сексуальну експлуатацію дітей

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до законодавства щодо імплементації Конвенції Ради Європи, яким посилюється відповідальність за вчинення сексуального насильства над дітьми.

Відповідне рішення підтримали 322 народні депутати України, інформує пресслужба ВРУ.

Проект Закону №3055. передбачає зміни до законодавства щодо захисту дітей від сексуальної експлуатації та насильства, вони розроблені з метою імплементації положень Ланцаротської конвенції.

Так, вносяться такі зміни до Кримінального кодексу України:

- пропозиція зустрічі, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем або технологій, зроблена повнолітньою особою особі, яка не досягла 16-го віку, з метою вчинення щодо неї будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій, за умови вчинення істотних дій, спрямованих на те, щоб така зустріч відбулася, каратиметься обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
- пропозиція зустрічі, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем або технологій, зроблена повнолітньою особою неповнолітній особі, з метою втягнення її у виготовлення дитячої порнографії, за умови вчинення істотних дій, спрямованих на те, щоб така зустріч відбулася каратиметься позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
- вищезазначені дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або щодо малолітньої особи каратимуться позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Раніше на підтримку законопроекту виступив дитячий омбудсмен Микола Кулеба. Він повідомив, що на сьогодні в Україні, на відміну від більшості цивілізованих держав світу, не криміналізовано: перегляд порнографічних матеріалів за участі дітей, їх придбання, зберігання (без мети збуту чи розповсюдження), кібергрумінг.

Leopolis.news