У Львові презентували книжку «Творці різдвяних звізд»

http://leopolis.news/post/37761/u-lvovi-prezentuvaly-knyjku-tvorci-rizdvyanyh-zvizd

19/02/2021

Про це повідомляють організатори.

Ініціаторкою створення видання стала Дарія Богданівна Ковальчук – членкиня Наукового товариства імені Тараса Шевченка, членкиня Національної спілки кобзарів, яка, за словами Романа Грицевича, була ідейним промоутором, завдяки якій побачила світ книга.

Дарія Ковальчук розповіла про те, що надихнулася ідеєю про створення книги рік тому, спостерігаючи у Львові за фестивалем «Спалах різдвяної зірки», працювала над книгою впродовж року.

Відтак Дарія Ковальчук зазначила, що книжка досліджує явище звіздарство, яке притаманне для східних слов’ян у нашому регіоні, подає термін звізда. Починається книга розділом, у якому розповідається про звізди, що згадуються у Новому та Старому завіті, у Святому письмі. У книзі вміщено автентичні чорно-білі фотографії з різдвяними звіздами  з початку ХХ століття. Зокрема, є фотографії звізд-гігантів з людський розмір з Надсяння, є звізди з Донеччини тощо. Окремий розділ присвячений звізді в українських колядах, а окрема стаття - зірці в образотворчому мистецтві, в різноманітних графічних роботах. Автори подають класифікацію різдвяних зір за різними критеріями: конструкцією, можливістю обертатися, різноманітним оздобленням тощо. Далі книга містить статті, опубліковані у різних періодичних виданнях про звізди, а також творчі біографії майстрів різдвяних звізд.

Автори досліджують регіон Надсяння, де побутували звізди-гіганти великих розмірів. До роботи над книгою, над розділом «Технологія виготовлення різдвяних звізд» Дарія Ковальчук запросила Богдана Стефановича Новака, який є майстром з виготовлення різдвяних звізд з Надсяння, членом Львівського регіонального суспільно-культурного товариства «Надсяння». Саме з цієї території, що поблизу Перемишля, зокрема, зі села Мацьковичі, була переселена ціла спільнота у Дубляни, Сокільники.

Ще однією співавторкою книги є Юлія Михайлівна Гризлюк – майстриня з оздоблення та виготовлення різдвяних звізд, членкиня Львівського регіонального суспільно-культурного товариства «Надсяння».  Захоплення звіздарством перейняла від своєї бабусі Олександри Кучерепи, переселеної із Надсяння (нині – територія Республіки Польща).  Юлія оздоблює  звізди, які змайстрував її батько – звіздар Михайло Тимофійович Швець та інші майстри. Бабця Юлії зберегла унікальні фотографії, на якій зображені звізди-гіганти розміром вище людини. Як поділилася спогадами Юлія Гризлюк, саме завдяки бабусі вона захопилася оздобленням звізд. Одна із звізд її роботи навіть була у Ватикані. 

Надія Михайлівна Дзвоник – співавтор книги, завідувачка етнокультурологічним відділом Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького (директор Роман Назаровець), членкиня Оргкомітету, режисер-постановник щорічного фестивалю «Велика коляда», яка є організаторкою фестивалю «Спалах Різдвяної звізди», що відбувається у м. Львові 14 років поспіль. Цікавою була розповідь Надії Дзвоник про те, як впродовж років видозмінювалася різдвяна зірка, про те, що і надалі наші майстри створюють сучасні зірки, які присвячують подіям новітньої історії. Для прикладу, була зірка, створена до Євро-2012. До речі, її ініціатором виступив депутат Львівської міської ради Роман Грицевич. У 2018 році була створена звізда «Героїчна» - із предметів військової амуніції – маскувальної сітки та гільз за проєктом «Військово-польовий арт» Павла Роутера.

Депутат Львівської міської ради Роман Грицевич на завершення презентації наголосив на важливості роботи, яку здійснили автори видання, і зацитував слова В'ячеслава Липинського: «Без  традиції нема культури, а без культури нації». «Якщо ми втратимо свою культуру, тоді не буде нашої нації – українців».

Leopolis.news