logo
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Понад 1800 львівських архітектурних пам’яток внесли у Держреєстр

19-02-2021 20:502068

Понад 1800 львівських  архітектурних пам’яток внесли у Держреєстр
Фото: zaxid.net

Офіційно понад 1800 архітектурних пам’яток у Львові внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Такий наказ 18 січня 2021 року підписав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Зокрема, у документі йдеться: «Відповідно до подання департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації від 30.04.2020», зазначені пам’ятки тепер є у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення об’єкти культурної спадщини.

Відповідно до наказу, Львівська обласна державна адміністрація та управління охорони історичного середовища Львівської громади мають:

  • поінформувати власників об’єктів культурної спадщини або уповноважені ними органи про занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України; 
  • протягом 2021 року забезпечити приведення облікової документації на ці пам’ятки; забезпечити формування облікових справ на пам’ятки культурної спадщини у паперовій та електронній формах; 
  • у місячний строк визначити межі та режими використання території пам’яток тощо.

«До Державного реєстру внесено 1831 культурну пам’ятку у Львові. Це означає, що надалі вони повною мірою перебуватимуть під захистом ЗУ «Про охорону культурної спадщини», а також зможуть претендувати на фінансування та співфінансування з міського та обласного бюджету. Для Львова це також актуально в контексті збереження історичного обличчя міста, розвитку туризму і запобігання скандальним забудовам», - каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько. 

Нагадаємо, на Львівщині загалом є майже 4 тисячі пам’яток архітектури. На 2021 рік з обласної програми для них передбачено лише 22 мільйони гривень. Однак і її депутати Львівської обласної ради планують затвердити щонайраніше 23 лютого.

 Leopolis.news