Володимир Холявка: Ми не дамо знищити Національний лісотехнічний університет

http://leopolis.news/post/37871/volodymyr-holyavka-my-ne-damo-znyshchyty-nacionalnyy-lisotehnichnyy-universytet

22/02/2021

Пане Володимире, ви набрали найбільшу кількість голосів під час першого туру виборів ректора. З якими враженнями та емоціями йдете на другий тур?

Однозначно хочу подякувати усім своїм колегам, які голосували як «за», так і «проти». Я шаную вибір кожного. Вразила неймовірна активність викладачів, працівників та студентів, які взяли участь у голосуванні. На виборчі дільниці прийшло майже 94 % осіб, що були внесені у виборчі списки. У Закарпатському фаховому лісотехнічному коледжі, що в м.Хуст, на вибори взагалі прийшло 99% виборців. За це особливо хочу подякувати своїм колегам із Закарпаття. Багато співробітників приходили голосувати зі своїми дітьми. Усе це свідчить про те, що всіх болить душа за долю рідного університету, що люди прагнуть змін, що вони хочуть якісно нового життя і розвитку, що вони хочуть і надалі працювати в університеті та мати упевненість у стабільному майбутньому своїх родин. Тому враження неймовірно позитивні і дають добру надію на гарне майбутнє Національного лісотехнічного університету України.

Принагідно хочу також подякувати організаційному комітету, виборчим комісіям університету за злагоджену роботу з організації виборчого процесу та самого ходу голосування. Все пройшло цікаво, прозоро, чесно, на найвищому рівні.

Що скажете про інших кандидатів на посаду ректора?

Результати голосування свідчать, що практично четверо кандидатів мали шанси увійти до другого туру. Різниця голосів між ними є не такою великою. Але склалось так, що у другий тур вийшло два кандидати, які на сьогоднішній день не є працівниками університету, але це наша Alma Mater. Кожен з переможців першого туру має свою стратегію розвитку університету, свої бачення і свої завдання.

До речі, а яким є ваше бачення?

У 1988 році я вступив до Львівського лісотехнічного інституту (ЛЛТІ). Три роки тут навчався. Потім, завдячуючи ректору Володимиру Панасовичу Кучерявому, за результатами конкурсу продовжив навчання на факультеті міжнародних зв’язків Московського лісотехнічного інституту (спеціальність «Економіка та управління в галузях хіміко-лісового комплексу»). Опісля повернувся до ЛЛТІ, почав працювати на кафедрі економіки та менеджменту лісових підприємств. Захистив кандидатську дисертацію, отримав звання доцента. Сім років був заступником завідувача кафедри. 20 років пропрацював викладачем у Львівському лісотехнічному інституті. Це мій рідний заклад, який дав мені освіту, ім’я в наукових школах, навчив мене бути рівним з колегами, з повагою відноситися до студентів, навчив переживати і підтримувати у важкі часи кожного. Він дав мені безмежні знання, які я, за іронією долі, зміг повністю реалізувати в університеті фізичної культури, де я працюю упродовж останніх семи років.

Прийнявши рішення взяти участь у виборах ректора, перед собою ставив лише одне завдання: повернутися з метою розбудовувати рідний університет, відродити його славу, допомогти своїм колегам-науковцям. Адже в результаті неправильного менеджменту вони не мають сьогодні належного матеріального забезпечення. Багато хто працює менше, ніж на повну ставку. Люди забули про систему преміювань. Звикли до того, що треба писати заяви на відпустку за власний рахунок. Сьогодні реально важкі часи для Національного лісотехнічного університету. Тому дуже сильно хочу і буду прагнути усією своєю внутрішньою суттю до покращення ситуації в університеті. Мій досвід кризового менеджера дозволяє мені прийняти такий виклик та вжити необхідних заходів із покращення загального стану справ.

Що скажете про інших колег-конкурентів?

Поведінка кандидатів під час проведення агітації та виборчого процесу вразила мене не тільки своєю високою толерантністю, але й тим, що більшість кандидатів повели себе відверто та чесно по відношенню до своїх колег, до інших кандидатів, дотримуючись вимог положення про вибори. Разом з тим, хочу сказати, що один з кандидатів застосував, на мою думку, нечесні технології з метою отримання додаткових голосів. Але це нехай буде на його совісті.

Скажіть кілька слів про свою виборчу програму.

Моя виборча програма, як і інших претендентів, розміщена на сайті університету та була презентована на особистих зустрічах в колективах кафедр, коледжів та інших структурних підрозділах. Після десятків розмов я зрозумів, що наразі не потрібно змінювати структури університету.

Підтримка кожного кандидата своїм інститутом, де він працює, була надзвичайно великою. Результати першого туру та спілкування з колегами дозволили мені зробити деякі висновки. По-перше, визнаю, що на сьогоднішній день структура поділу спеціальностей між навчально-науковими інститутами є оптимальною. І хочу сказати, що моя риторика щодо змін і відкриття нових інститутів є несвоєчасною. Ми повернемося до цього питання згодом.

А зараз наше головне завдання: працювати над тим, щоб в університеті з’явилися нові студенти, нові освітні програми, гранти, нові держбюджетні і позабюджетні теми, які принесуть нам необхідний капітал для розширення провадження освітньої діяльності та формування системи матеріального та морального стимулювання працівників університету.

У той же час слід відмітити, що необхідно надати більшу автономію кожному інституту в частині відкриття нових спеціальностей, нових досліджень та формуванні потужної наукової та освітньої бази для здобувачів вищої освіти, забезпечивши дотримання принципу справедливого розподілу додатково залучених коштів. Кошти, отримані від наукової та творчої діяльності кафедр, повинні повертатися кафедрам на їх розвиток та функціонування.

Наш заклад вищої освіти був і є унікальним. На теренах пострадянського простору таких лісотехнічних інститутів було лише шість, з яких єдиний в Україні був наш ЛЛТІ. Тому мусимо шанувати історію лісівничої освіти в Україні та розвивати її майбутнє. Необхідно розвивати активну співпрацю з підрозділами Державного агентства лісових ресурсів України, обласними управліннями лісового та мисливського господарства, лісогосподарськими підприємствами, приватним бізнесом, громадськими екологічними організаціями.

Я не відмовлюся від жодного пункту своєї передвиборчої програми. Вірю, що 70 її відсотків ми зможемо виконати вже до вересня 2021 року. Першим моїм наказом на посаді ректора буде розпорядження про проведення силами працівників університету внутрішнього аудиту усіх структурних підрозділів з обовязковим оприлюдненням його результатів на зборах трудового колективу.

Можете назвати свою команду?

Знаєте, на сьогоднішній день команда однодумців формується з багатьох небайдужих співробітників нашого університету. Розумію, що усіх цікавить і хвилює, хто прийде зі мною у разі моєї перемоги на виборах ректора. Відразу зазначу, що не можу назвати осіб за конкретними посадами, оскільки я є ще кандидатом і прийшовши на посаду ректора пропонуватиму погодитися з призначенням тих, кого зараз назву. Це будуть науковці, які усіма фібрами своєї душі будуть боротися за якісну освіту, за науку, за студента, за підвищення матеріального забезпечення університету, за добробут усіх працівників.

Першим проректором запропоную стати доцентові кафедри менеджменту організацій та адміністрування Володимиру Дудюку, який має багаторічний досвід адміністративної роботи на посаді заступника директора навчально-наукового інституту екологічної економіки і менеджменту.

Другим проректором буде призначена особа, яка приналежна до колективу найчисельнішого ННІ деревообробних та комп’ютерних технологій і дизайну. Однак назвати конкретне прізвище я наразі не зможу, бо саме проводяться консультації і розмови з директором інституту, завідувачами кафедр про делегування свого представника в проректорський корпус. Цей проректор мав би відповідати за вступну кампанію, за виховний процес, за роботу науково-методичних рад.

Посаду проректора з наукової роботи пропонуватиму обійняти завідувачу кафедри ландшафтної архітектури, садово-паркового господарства та урбоекології, доктору наук Ярославу Генику, який представляє колектив ННІ лісового і садово-паркового господарства.

Проректором з міжнародних відносин у разі моєї перемоги буде призначено професора Василя Лавного, який у виборчому процесі посів третє місце і лише на два з хвостиком десятки голосів відстав від другого кандидата, який вийшов у наступний тур. За роки роботи на посаді проректора з наукової роботи Василь Лавний заробив хорошу репутацію, не був втягнутий у жодні скандали, завжди намагався відстояти кожного працівника університету, старався бути на боці справедливості, чесності. І його незаплямована репутація дозволила моїй команді прийняти хороше рішення запропонувати залишитися професору Лавному у новому керівництві проректором.

Хочу сказати, що на сьогоднішню хвилину питання проректора з адміністративно-господарської роботи вимагає детальнішого вивчення. Проводяться консультації щодо функціонування підрозділів адміністративно-господарської частини.

Хочу підкреслити, що в моїй команді знайшлося достойне місце для практично усіх, хто не байдужий до майбутнього НЛТУ України. Але наголошу, що за великим рахунком це не є команда Холявки, а антикризова команда порятунку нашого університету.

І думаю, що це хороша і велика мудрість, коли однодумці, учасники моєї передвиборчої команди, об’єднуються з метою підтвердження своїх позицій, досягнення кращих результатів і процвітання нашого університету.

Що можете сказати про свого опонента у другому турі?

Хочу сказати, що це мій колишній студент, який вражав своїм розумом ще тоді, коли начався на п’ятому курсі УкрДЛТУ. Ми разом зростали в університеті. Але в той же час слід сказати і про якийсь неприємний осад, що залишився після голосування. Нечесно, коли в публічному просторі з’явилась інформація про лідерство пана Гречаника в першому турі, коли реально переміг інший кандидат, який не дозволив собі жодного поганого слова на адресу опонента. І коли я пробував додзвонитися до нього, щоб з’ясувати ситуацію, дзвінок не був почутим. Таке враження, що мій номер телефону було заблоковано на прийом дзвінків. Така поведінка не личить державному чиновнику. Хоча в день голосування ми стояли на виборчій дільниці, гарно спілкувалися і розмірковували про майбутнє рідного університету.

Мій опонент є вихованцем професора Миколи Гузя. Я вважаю себе вихованцем світлої пам’яті професора Ігоря Макаровича Синякевича. Ці два поважних професори завжди мали своє, але відмінне один від одного, бачення на розвиток нашого університету. І тепер їх вихованці прагнуть отримати перемогу, щоб сповідувати і втілювати ідеали своїх вчителів. Наскільки я розумію, в команді мого опонета є М.М. Гузь, О.Д. Пристая, О.Т. Данчук, М.М. Лісовий, Л.С. Осадчук.

Перед другим туром виборів я запрошую свого опонента до публічних дебатів про майбутнє університету. Хочу, щоб на них могли прийти співробітники нашого ВНЗ і задати будь-яке запитання. На такій зустрічі я б особисто запитав свого опонента, чи не є він «троянським конем», який має на меті одне завдання: знищити гордість української лісової науки шляхом приєднання у майбутньому нашого університету до «Львівської політехніки»? Але я запевняю, що наша команда і весь колектив не дасть нікому знищити Національний лісотехнічний університет України.

Тому закликаю усіх виборців у середу, 24 лютого, взяти найактивнішу участь у другому турі виборів ректора та відстояти нашу академічну незалежність. Особливо хочу звернутися до студентства, представники якого в умовах карантину і дистанційного навчання приїхали до Львова з різних куточків України і взяли участь у першому турі виборів ректора НЛТУ України. 24 лютого ви будете обирати своє майбутнє, захищати своє право вчитися у найкращому університеті України. Але зробити таким наш Національний лісотехнічний університет ми можемо лише разом, лише спільними зусиллями та чесною і відданою працею заради нашої Alma Mater.

Розмовляв Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news