Примусово посадили літак: ексзаступника очільника «Приватбанку» затримали в Борисполі під час спроби втечі

http://leopolis.news/post/37923/prymusovo-posadyly-litak-ekszastupnyka-ochilnyka-pryvatbanku-zatrymaly-v-boryspoli-pid-chas-sproby-vtechi

22/02/2021

 Про це повідомляє «Перший Діловий».

Його літак примусово посадили за розпорядженням Державіаслужби на прохання детективів НАБУ. Ті мали вручити йому підозру у привласненні майна, яку сьогодні зранку погодила генпрокурор Ірина Венедіктова.

Нагадаємо, що Яценко — один із позивачів у справі щодо оскарження націоналізації «Приватбанку». Він володів міноритарним пакетом акцій фінустанови розміром 0,3%. Зараз тривають слідчі дії.

Хто такий Володимир Яценко

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, Володимир Яценко є співвласником компанії «Фінтех Бенд» – розробника українського онлайн-банку Monobank, пише Главком.

Під час роботи в «ПриватБанку» до його націоналізації відповідав за корпоративний VIP-бізнес. Він володів 0,3236% акцій банку.

У 2019 році Яценко разом із іншими менеджерами-власниками акцій, зокрема, Тимуром Новіковим, Олегом Гороховським, Тетяною Гур'євою та Людмилою Шмальченко, позивалися проти Фонду гарантування вкладів фізосіб, Мінфіну та державного Приватбанку. Вони оскаржували процедуру ball-in, згідно з якою відбулася примусова конвертація їхніх депозитів у нові акції банку, які були випущені під час націоналізації.

Деталі про літак

На фото, опублікованому НАБУ з «Борисполя» під час затримання Яценка, видно бортовий номер літака – UR-WRR.

Згідно з даними Державного реєстру цивільних повітряних суден, літак Hawker 800XP обслуговує авіакомпанія «Роза вітрів», яку пов’язують із бізнесменом Ігорем Коломойським. Безпосереднім власником судна значиться кіпрська компанія VISKONA INVESTMENTS LTD.

За інформацією сервісу FlightAware, 11 лютого цей же борт вилетів із Дніпра до Женеви, а 16 лютого повернувся назад тим же маршрутом.

Нагадаємо, наприкінці 2020 року Національні антикорупційне бюро України підготувало і передало до Офісу генпрокурора проєкти підозр фігурантам справи Приватбанку.

Приватбанк націоналізували в грудні 2016 року. Держава докапіталізувала його на 155 млрд грн. Розслідування агентства Kroll показало, що Приватбанк був «об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій щонайменше протягом десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків щонайменше в $5,5 млрд». 

Leopolis.news