Літак з ексзаступником очільника «Приватбанку» Яценком розвернули над Львовом – журналіст

http://leopolis.news/post/37937/litak-z-ekszastupnykom-ochilnyka-pryvatbanku-yacenkom-rozvernuly-nad-lvovom--jurnalist

23/02/2021

Грандіозна подія! Венедиктова підписала підозру найближчому співробітникові Коломойського, а при спробі вилетіти з країни Ситник і Украерорух примусово повернули літак з підозрюваним в Бориспіль!

За даними джерел Цензор.НЕТ, вимальовується наступна картина. Сьогодні близько 9.00 генеральний прокурор Ірина Венедиктова запросила одного з процесуальних керівників у справі про розкрадання коштів Приватбанку прокурора САП Щура і запропонувала йому підписати підозру експершому голові Приватбанку Володимиру Яценку. Це один з найближчих співробітників і фінансових менеджерів олігарха Ігоря Коломойського, який грав і грає важливу роль в його системі.

Щур підписувати підозру відмовився. І тоді Венедиктова взяла відповідальність на себе, і підписала її особисто.

Важко було передбачити таке рішення, але майже відразу стався витік інформації. Близько 10 години з Дніпра до Відня вилетів чартерний літак авіакомпанії «Роза Вітрів» (співвласником якої є Коломойський), на борту якого був Яценко. Оскільки Яценко не перебував у розшуку, заборонити йому виліт ніхто не міг. Очевидно, Яценко про всяк випадок передбачав і готувався до вильоту, не маючи розуміння – чи насміляться йому виписати підозру. За годину дістатися до чартеру і злетіти без попередньої інформації неможливо. Однак НАБУ поставило на Яценко «сторожок» – і детектив НАБУ Олександр Скомаров, який веде справу Приватбанку, отримав незабаром інформацію про виліт від Держприкордонслужби. Скомаров миттєво відреагував – подзвонив в Украерорух і зажадав терміново заборонити виліт з України літака з тепер уже підозрюваним Яценком. Літак в цей момент пролетів Кропивницький. Украерорух попросив підтвердження даного рішення. І тоді директор НАБУ Артем Ситник зателефонував главі спецзв'язку Украероруху і підтвердив повноваження детектива. Чартер з Яценком розвернули над Львовом. Диспетчер скасував коридор для повітряного судна і направив літак в аеропорт Бориспіль.

Якби хтось в цьому ланцюжку: Держприкордонслужба, НАБУ, Укреарорух забарився всього буквально на 10 хвилин, літак Яценка покинув би повітряний простір України і його повернення було би неможливе. Яценко, в такому випадку, був би поза досяжністю НАБУ, і потрібна була б довга процедура екстрадиції, яку, до слова, здійснюють далеко не всі країни.

Підозра Яценку – це перша справа по вищому керівництву Приватбанку, і раніше це здавалося немислимим! Справа про розкрадання в банку залишалася всі ці роки фактовою. Сам Коломойським був і залишається вельми в близьких відносинах з керівництвом «Слуг народу» та Офісу президента, і зберігає великий вплив на владу. Але, без сумніву, президент Зеленський не міг не знати, що така підозра може бути виписана – можливо, без деталей і без точного часу.

Ця справа, без сумніву, викличе великий резонанс не тільки в Україні. На тлі процесу проти Коломойського в США, Венедиктова і Ситник діють синхронно з американцями і пред'являють підозру одному з топменеджерів, який є одним з важливих елементів всієї фінансової імперії Коломойського. Тим самим посилюється позиція американського розслідування. Якщо Зеленський підтримає цю операцію, чи як мінімум промовчить, значить, він підтримує рішення свого генерального прокурора по Приватбанку. І значить, це ще один крок Зеленого до зближення з новою американською адміністрацією Байдена, яка свою позицію по Привату визначила ще в 2015-16 роках. Але це велика політика, вона з багатьох шарів складається, ми ще не все бачимо.

Що ж, в будь-якому випадку, рішення зараз за Вищим антикорупційним судом. Доля Яценка залежить від ходу судового процесу, його винність або невинність визначається вироком.

До речі, нагадую, як багато піарники ОП брехали, що, мовляв, Украерорух не може посадити літак, який пролітає над нами, на український аеродром – так ось дивіться, як це робиться на практиці з підозрюваними. Один телефонний дзвінок, ніяких паперів, ніякої бюрократії, раз – і примусова посадка. Якщо, звичайно, у людей, які приймають рішення, є сміливість і воля.

Leopolis.news