ВРУ ухвалила закон про конкурси «під Вітренка»

http://leopolis.news/post/37961/vru-uhvalyla-zakon-pro-konkursy-pid-vitrenka-

23/02/2021

Рішення прийняли на позачерговій сесії 23 лютого. Документ ухвалено з пропозиціями Володимира Зеленського з так званими правками під в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, інформує «Лівий берег»

Документ презентував віцеспікер Руслан Стефанчук. За президентські поправки голосували окремо, обидві були враховані. За документ в цілому проголосували 267 нардепів, при цьому мінімально необхідну кількість – 226 голосів – дали «Слуги народу». Ще 18 голосів - від «За майбутнє», 17 від «Довіри» і шість від позафракційних. 

Закон передбачає:

  • відновлення конкурсної процедури на посади державної служби та оголошення конкурсів на посади, на які були проведені добори
  • унеможливлення звільнення державних службовців категорії «А» за політично вмотивованими рішеннями
  • виключення необхідності повторного проходження державними службовцями, які виграють конкурс, спеціальної перевірки у разі їх подальшого призначення (без розриву діяльності) на цю саму або іншу посаду державної служби, а також на посаду в органах місцевого самоврядування.

Документ уперше був ухвалений 16 лютого з поправкою нардепа Дмитра Наталухи. Ця правка надавала дозвіл в.о. приймати рішення щодо розпорядження бюджетними коштами та підписувати накази міністерства, у разі якщо він перебуває в статусі в.о до 60 днів. Насамперед це було зроблено з тією метою, щоб Вітренко зміг підписати накази про виплату заборгованості по зарплатах шахтарям. Водночас правка забороняла покладання обов'язків міністра на людину, кандидатура якого була відхилена парламентом, а також додавала ще деяких обмежень для призначення виконувачів обов'язків. В результаті Зеленський закон не підписав, а додав до нього свої напрацювання. 

Пропозиції президента скасовують заборону на призначення в.о. міністра його першого заступника та заступника. Також вони дозволяють виконувати обов'язки і після того, як спливе 60-денний термін. Крім того, правки дозволяють призначати в.о. міністра людину, чия кандидатура була відхилена.

Минулого тижня комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів екстрене засідання щодо ветованого президентом закону та повністю підтримав пропозиції Володимира Зеленського. 

Як відомо, конкурси на державну службу в Україні були припинені у зв'язку з епідемію коронавірусу ще в квітні. Після цього парламент декілька разів працював над їх поверненням, але остаточно це узгодили лише цього тижня. 

Спроба додати повноважень в.о. у правках до законів була не першою. 4 лютого Верховна Рада «провалила» ухвалення правок до ст. 91 закону «Про державну службу», які дозволили б виконувачам обов'язків міністрів мати усі повноваження голів міністерств. 

Як відомо, в.о. не має права брати участь у голосуваннях, здійснювати реорганізацію своєї галузі і міністерства, ліквідовувати чи продавати майно або підприємство, призначати чи звільняти керівників підприємств. 

У грудні та січні Верховна Рада двічі відхиляла кандидатуру Вітренка на посаду міністра енергетики. Після другої невдалої спроби призначення у «Слузі народу» повідомили, що втретє вноситимуть його кандидатуру. А в разі, якщо його не призначать, Вітренко може отримати нову посаду - члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з перспективою очолити комісію. 

Leopolis.news