logo
23/04
22/04
2 ...

Україна візьме участь у випробуваннях індійської COVID-вакцини у формі спрею

24-02-2021 13:551130

Україна візьме участь у випробуваннях індійської COVID-вакцини у формі спрею
Фото: business-standard.com

 Україна візьме участь у клінічних випробуваннях вакцини проти COVID-19 у формі назального спрею, який розробила індійська компанія Bharat Biotech. 

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу 24 лютого, передає Громадське.

За його словами, Bharat Biotech вже завершила третій етап клінічних випробувань вакцини Covaxin, у якому взяло участь понад 25 тисяч людей. Наразі препарат проходить процес сертифікації для екстреного використання, каже міністр.

Вакцину Covaxin вводять в організм за допомогою ін'єкції, але також компанія розробляє інший варіант цього препарату.

«Україна домовилася з компанією Bharat Biotech про участь у випробуваннях вакцини проти COVID-19 у формі назального спрею. Участь у цих випробуваннях дасть Україні пріоритетний доступ до цієї вакцини в разі підтвердження її ефективності», — заявив Степанов.

  Що відомо про Covaxin?

Це вакцина, яку розробила індійська компанія Bharat Biotech. Як пише Hindustan Times, Covaxin стала першою місцевою вакциною, яку схвалили для екстреного застосування в Індії ще на початку 2021 року. Водночас виробник досі не надав результатів третьої фази випробувань препарату.

У Bharat Biotech у понеділок, 22 лютого, заявили, що проміжні результати третього етапу клінічних досліджень оприлюднять приблизно за два тижні. Частина епідеміологів критикувала рішення схвалити Covaxin до використання через те, що немає остаточних даних про безпечність та ефективність препарату. Натомість уряд країни запевняє, що діє в інтересах суспільства.

Наразі Індія замовила у виробника щонайменше 10 мільйонів доз препарату.

 В Україні вже затвердили дві вакцини проти коронавірусу: CoviShield (вакцина від Oxford/AstraZeneca, яка виробляється в Індії) та Pfizer. Вчора в Україну також прибули перші 500 тисяч доз CoviShield.

Першими вакцину отримають Київ, Чернігів, Житомир, Вінниця та Черкаси. Вакцинація має розпочатися 24 лютого. На першому етапі вакцинацію будуть робити лише мобільні бригади, на другому — залучать ще й пункти щеплень. 

 Leopolis.news