logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
2 ...

Кафедрі теоретичної фізики ЛНУ ім. І. Франка присвоїли ім’я професора Івана Вакарчука

25-02-2021 13:041461

Кафедрі теоретичної фізики ЛНУ ім. І. Франка присвоїли ім’я професора Івана Вакарчука
Фото: Іван Вакарчук

24 лютого 2021 року відбулося чергове засідання Вченої ради Львівського національного університету імені Івана Франка.

 

 

Головував на засіданні ректор університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник, інформує пресцентр.

Одним із ключових пунктів порядку денного стало питання про присвоєння кафедрі теоретичної фізики імені професора Івана Вакарчука.

Представив питання декан фізичного факультету, професор Петро Якібчук. Петро Миколайович розповів членам Вченої ради про наукову діяльність багаторічного Ректора Університету, Міністра освіти і науки України (2007-2010), Героя України Івана Вакарчука на фізичному факультеті й на кафедрі теоретичної фізики зокрема. Декан наголосив, що члени Вченої ради фізичного факультету одноголосно підтримали ініціативу щодо присвоєння кафедрі теоретичної фізики імені професора Івана Вакарчука.

Перед присутніми також виступив завідувач кафедри теоретичної фізики, професор Володимир Ткачук. «Для мене велика честь називати себе учнем Івана Вакарчука. На кафедрі ми були не лише науковцями і співробітниками, а й друзями, адже без дружби немає співпраці», – зазначив Володимир Михайлович і підкреслив вагому роль Івана Вакарчука у розвитку світової науки: «Іван Олександрович, без сумніву, є науковцем світового рівня. Не існує української фізики чи англійської фізики. Фізика є міжнародною дисципліною, у розвиток якої зробив свій вагомий внесок Іван Вакарчук».

Підтримку ініціативи фізичного факультету висловив і декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський, який наголосив на тому, що присвоєння кафедрі імені професора Івана Вакарчука є «добрим академічним кроком, який заслужила людина, завдяки якій Університет є українським за духом і міжнародним за значенням науково-освітнім центром». Маркіян Зіновійович зауважив: «Іван Олександрович належить до когорти великих ректорів, які творили українську історію. Завдяки його твердій позиції Університет виховав цілу плеяду видатних діячів».

Декан географічного факультету Володимир Біланюк також долучився до обговорення, зазначивши, що «сьогодні ми оцінюємо не лише наукову складову діяльності Івана Олександровича як професора і завідувача кафедри теоретичної фізики, а і його відданість кафедрі та роботі». Водночас декан факультету електроніки та комп’ютерних технологій Юрій Фургала констатував: «Іван Олександрович був тим, хто сміливо увійшов у публічний простір, будучи науковцем. Він творив нашу історію, відтак ми повинні творити історичну пам’ять про нього». Підтримуючи ініціативу щодо присвоєння кафедрі теоретичної фізики імені професора Івана Вакарчука, директор Астрономічної обсерваторії, професор Богдан Новосядлий підкреслив, що «внесок Івана Олександровича в розвиток Університету та фізики є неоціненним».

Акцентуючи на реформаторській діяльності професора Івана Вакарчука, декан факультету культури і мистецтв Роман Крохмальний зазначив: «Іван Олександрович Вакарчук – це видатний український вчений, ректор і міністр. Одним із його вдалих експериментів було й створення нашого факультету, адже Іван Олександрович розумів значення високого мистецтва у житті суспільства і любив ним насолоджуватися».

У засіданні Вченої ради також взяли участь син Івана Вакарчука, відомий український співак та громадський діяч Святослав Вакарчук та дружина Світлана Вакарчук. Від імені всієї родини Святослав Вакарчук подякував Вченій раді за ініціативу: «Нам дуже приємно. Ми відчуваємо велику гордість за те, що в нас був такий тато, чиє ім’я заслуговує великої пошани в Університеті та за його межами». Святослав Іванович також поділився спогадами і думками щодо своїх студентських років. «Окрім того, що я був сином Івана Вакарчука, я був ще й студентом-фізиком. Без жодного родинного упередження, скажу, що лекції з квантової механіки – це найкращі лекції у моєму житті. Усі любили ці пари і їх відвідували, для кожного вони були справжньою подією. Ми мали щастя перебувати у щирому і динамічному інтелектуальному середовищі. Батько віддав усе своє життя науці і більшу частину життя – саме кафедрі. Де б він не був, він мав зі собою формули і пам’ятав, що його чекають учні», – розповів Святослав Вакарчук.

Підсумовуючи, Ректор Університету, професор Володимир Мельник констатував, що «Іван Олександрович уособлює цілу епоху діяльності Університету як такого, адже Університет сформований значною мірою завдяки моральним імперативам Івана Вакарчука як ректора і громадянина». Віддаючи шану постаті Івана Олександровича, Ректор зазначив: «Це дійсно видатний вчений. Говорячи про Івана Вакарчука, я хотів би відзначити, що наука досягає фундаментального рівня тоді, коли торкається філософських проблем. Діяльність Івана Олександровича підкреслює, що й науковці стають вченими світового рівня, коли їхні досягнення піднімають філософські проблеми на новий науковий рівень. Саме таким був Іван Вакарчук».

Також Володимир Петрович у своєму виступі згадав про діяльність Івана Вакарчука на посаді ректора: «Те, що сьогодні ми маємо 136 кафедр – заслуга Івана Олександровича, який бачив наукові паростки й організовував їх у кафедри. Але найважливішим є те, що Іван Вакарчук був активним громадянином. Він брав участь у формуванні тої структури, яка утвердилася у нашому суспільстві як феномен Майдану, завдяки цьому у нас сформувалася критична маса людей, які прагнуть розвитку і змін на краще. Іван Олександрович, незважаючи на всі ризики, свідомо підтримував європейські прагнення України, бо вважав що Львівський університет, як національна інституція, має заявити про свою українську позицію». Ректор підкреслив, що «вшанування пам’яті Івана Вакарчука – це передусім вшанування тих цінностей і традицій, які він закладав у розвиток нашого Університету».

Після широкого обговорення питання одноголосним рішенням Вчена рада Університету присвоїла кафедрі теоретичної фізики ім’я професора Івана Вакарчука.

Leopolis.news