Владислав Насанкін: АРМА не має аналогів у системі органів державної влади в Україні

http://leopolis.news/post/38113/vladyslav-nasankin-arma-ne-mae-analogiv-u-systemi-organiv-derjavno-vlady-v-ukrani

25/02/2021

АРМА є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, головне призначення якого – виявляти, розшукувати та управляти активами, отриманими від корупційних та інших злочинів. Про особливості діяльності Агентства, досягнення за 2020 рік, а також роботу територіального управління західного регіону в інтерв’ю для Leopolis.news розповідає начальник Західного міжрегіонального територіального управління АРМА Владислав Насанкін.

Пане Владиславе, досі не лише пересічні українці, а й часом правоохоронці та чиновники не завжди правильно розуміють, чим займається АРМА. Розкажіть, будь ласка, що це за установа?

АРМА уповноважене на формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, які можуть бути арештовані у кримінальному провадженні, а також  управління активами, які вже арештовані у кримінальному провадженні. Тобто в АРМА по суті два основні напрямки роботи: на запити правоохоронних органів виявляти та розшукувати незаконне майно, а також управляти арештованими активами шляхом передачі в управління або реалізації. Інституції аналогічні АРМА давно функціонують у Європі та Америці, і як показує іноземний досвід, – це успішний приклад державно-приватного партнерства. Співпраця приватних компаній з АРМА – це передусім нові можливості для бізнесу. Оскільки АРМА, за результатами конкурсів, передає суб’єктам господарювання здебільшого готовий, працюючий бізнес, який не потрібно починати «з нуля». 

Окрім центрального апарату АРМА, функціонують 6 територіальних управлінь. Західне міжрегіональне територіальне управління (далі – МТУ) є одним із найбільших за кількістю областей. Ми поширюємо свою діяльність на Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську, Закарпатську, Рівненську та Волинську області. Офіс розташований у Львові.

АРМА – це все ж таки правоохоронний чи антикорупційний орган?

АРМА взагалі не варто порівнювати з правоохоронними чи антикорупційними органами. Це унікальна структура в системі державних органів України. Агентство займається допомогою правоохоронним органам за рахунок швидкого реагування на їх запити щодо розшуку та виявлення незаконних активів. АРМА має доступ до усіх державних реєстрів, в тому числі доступ до банківської таємниці без рішення суду. Окрім цього, АРМА співпрацює з більше ніж 100 країнами світу в частині виявлення, розшуку та повернення активів і має доступ до їх баз даних. Зокрема Агентство співпрацює з мережами Interpol, Europol, CARIN, STAR та багатьма іншими міжнародними установами. Цікаво, що у 2019 році Україна навіть увійшла у топ 5 активних країн світу з найбільшою кількістю міжнародних запитів через мережу з повернення активів. У 2020 році АРМА було розшукано фінансових активів на загальну суму понад 32 мільярди у гривневому еквіваленті та майже 44 000 одиниць матеріальних і нематеріальних активів. Зокрема, за результатами опрацювання звернень, Західним МТУ АРМА виявлено та розшукано 73 земельні ділянки, 497 банківських рахунки, 22 будинки та 6 квартир.

Розкажіть детальніше про співпрацю з правоохоронними органами.

У Кримінальному Процесуальному Кодексі є норми, які передбачають взаємодію органів досудового розслідування з АРМА, зокрема статті 100 та 170. Слідчий, прокурор, детектив або слідчий-суддя можуть звернутися до АРМА щодо проведення заходів із виявлення і розшуку активів фізичних чи юридичних осіб, причетних до вчинення злочину. Ми можемо це робити на будь-якій стадії процесу. Впродовж трьох днів після отримання запиту ми обробляємо та надсилаємо слідчому комплексну картину. До Агентства від правоохоронних органів надходять запити на здійснення розшуку та виявлення майна як в межах, так і поза межами України. Вся інформація, яка розшукується – це таємниця слідства.

Але важливо зазначити, що співпраця з правоохоронними органами ще потребує покращення та налагодження комунікації. З цією метою на постійній основі АРМА проводяться навчально-методичні семінари. До прикладу, нещодавно Західне МТУ АРМА проводило навчально-методичний семінар за участі працівників органів, що здійснюють досудове розслідування та процесуальних керуючих прокуратури Тернопільської, Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Обговорювалися завдання та можливості АРМА щодо здійснення заходів з виявлення та розшуку активів у кримінальному провадженні та особливості підготовки звернень до АРМА та вимог до їх оформлення, а також правові підстави передачі активів АРМА в управління.

Яким чином АРМА знаходить активи?

АРМА постійно працює над пошуком нових джерел отримання інформації. Як я вже казав, в АРМА є онлайн-доступ до 44 державних реєстрів. Крім того, ми використовуємо відкриті джерела інформації, а також отримуємо інформацію у паперовому вигляді від інших державних установ. Якщо є така потреба, працівники Агентства проводять аналіз руху коштів та встановлюють активи, які можуть опосередковано належати тій чи іншій особі. В центральному апараті АРМА функціонує ІТ-лабораторія. Якщо під час обшуку були вилучені носії цифрової інформації, на яких можуть бути дані про наявність активів – їх можуть скерувати на дослідження. Також наші фахівці розробили методику, яка дозволяє виявляти такі активи, як криптовалюта.

Як відбувається управління активами?

Є два шляхи управління активами. Речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрат по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю. А також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню. Такі активи можуть бути реалізовані на відкритих торгах.

Другий спосіб управління полягає в обранні професійного управителя для арештованого активу. Після того, як АРМА отримує актив в управління, Агентство оголошує конкурс щодо визначення управителя активом, який має досвід управління подібним майном. За результатами конкурсу обирається кращий суб'єкт господарювання. Від управління активами управитель отримує лише певний відсоток, обумовлений в договорі, інша частина залишається у держави. Сектор менеджменту активів АРМА здійснює постійний моніторинг ефективності діяльності управителів.

Незважаючи на пандемію, в 2020 році було відібрано управителів для найбільших активів, переданих в управління АРМА, зокрема для 1000 залізничних напіввагонів, акцій Газтранзиту, 126 об’єктів комерційної нерухомості на території всієї країни та Українського Медіа Холдингу. Завдяки збереженню та покращенню активів управителями, до державного бюджету України перераховано майже 16 мільйонів гривень від комерційного використання арештованого майна. 

Де можна знайти інформацію про конкурси на пошук управителів арештованим майном?

Інформація про конкурси на пошук управителів арештованим майном розміщується на офіційному сайті АРМА – arma.gov.ua та у телеграм каналі АРМА. Всього за 2020 рік АРМА було оголошено близько 200 публічних конкурсів. Інформацію про конкурси розміщують за результатами засідань Тендерного комітету АРМА. Всього на сьогоднішній день в управлінні АРМА перебуває близько 5 тисяч арештованих активів, на які вже оголошені, або ще будуть оголошені конкурси на пошук управителів арештованим майном.

Що це за активи?

Абсолютно різні. Це і об’єкти нерухомості (від квартир і котеджів до торгових центрів та офісів), транспорт (від легкових авто до вагонів і кораблів), майнові комплекси (від баз відпочинку й елеваторів до заводів і ТЕЦ), акції, корпоративні права та  багато іншого. Навіть був випадок, коли в управління передавали пиво. Найскладніше – коли передають в управління автівки без ключів і техпаспорту, або активи, яких фізично не існує.

На даний момент в управлінні АРМА на території юрисдикції Західного територіального управління знаходиться 12 об‘єктів нерухомого майна. Серед найбільших активів – цілісний майновий комплекс «Енергія-Новояворівськ» та «Енергія - Новий Розділ», які передані в управління згідно з договором з ТОВ «НАФТОГАЗ ТЕПЛО від 19 листопада 2019, а також ПАТ «Ужгородський турбогаз».

Ще однією цікавою функцією АРМА є збереження економічної вартості арештованих у кримінальних провадженнях грошових коштів. Наприклад, в 2020 році депозитний портфель АРМА у державному банку склав понад півмільярда гривень. На ці кошти протягом 2020 року нараховано понад 53 мільйона гривень відсотків, які є потенційним доходом держави у разі відповідних судових вироків. У лютому цього року депозитний портфель АРМА вже поповнився на більше ніж 40 млн гривень. Саме таку суму готівкових коштів, арештованих у кримінальному провадженні працівники Західного МТУ АРМА, за рішенням суду, прийняли в управління від процесуальних керівників Львівської обласної прокуратури. 

Пандемія якось вплинула на роботу Вашого управління?

Я очолив Західне МТУ АРМА саме під час карантину, у вересні 2020 року. Обмеження, введені державою через коронавірус, несуттєво вплинули на нашу роботу. Попри карантин наш штат продовжує поповнюватися фахівцями. Ми провели 1 конкурс та 3 добори на заміщення вакантних посад. Важливими критеріями при відборі фахівців, окрім високого ступеня фахової підготовки та розуміння сутності посадових функцій, були ще й навички комунікації, досвід роботи, вміння логічно й обґрунтовано викласти думку, а також враховувалось знання іноземної мови. Штат працівників Західного МТУ АРМА складається з фахівців у галузі права, публічного управління, міжнародних відносин, економіки, з досвідом роботу в правоохоронних та інших державних органах. Наші працівники протягом минулого року брали участь у навчальних семінарах, тренінгах тощо для розширення своїх знань, вмінь та навиків, а також для підвищення професійного розвитку та кваліфікації. У 2021 році штатний розпис налічує 14 працівників. 

Окрім основних функцій, ще проводимо інформаційну та освітню роботу, семінари для правоохоронних органів та органів досудового розслідування, тренінги, вебінари. Зараз, у період карантину, в більшості випадків онлайн. Також надаємо роз’яснення, методичну та консультаційну допомогу слідчим, детективам, прокурорам та суддям з питань, пов’язаних з виявленням, розшуком, проведенням оцінки та управлінням активами. До прикладу, 28 січня провели онлайн-семінар для курсантів Львівського державного університету внутрішніх справ. 

Які проблеми на сьогоднішній день Ви бачите у діяльності АРМА?

Законодавство та нормативні акти щодо АРМА потребують вдосконалення. До прикладу, Кримінально-процесуальний кодекс України визначає вартість активу для передачі в АРМА від 200 прожиткових мінімумів працездатних осіб. Зараз це – 420 400 грн. Тим часом в законі про АРМА говориться про 200 мінімальних зарплат, тобто – 944 600 грн. Відтак, між КПК і законом є поки неврегульована розбіжність. На практиці суди застосовують норми КПК України. На сьогоднішній день ми маємо законодавчі ініціативи щодо удосконалення законодавства. АРМА розробляє законопроекти, які дозволять підвищити ефективність системи розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Реалізація таких активів, потенційно збільшить надходження до державного бюджету.

Які плани на 2021 рік?

Перш за все, це покращення матеріально технічної бази Західного МТУ, а також плануємо доукомплектувати штат фаховими працівниками. Окрім цього, продовжимо налагоджувати комунікацію з органами досудового розслідування, слідчими суддями, органами місцевого самоврядування, бізнесу, громадськістю, а також плануємо збільшити кількість активів в управління АРМА, зокрема збільшення депозитного портфелю.

Довідка:

Насанкін Владислав Юрійович навчався у Національній академії МВС України та Київському державному університеті права Національної академії наук України. Працював в органах внутрішніх справ та Національній поліції у підрозділах боротьби з економічною злочинністю. У Західному МТУ АРМА працює з 2019 року, а з вересня 2020 року став очільником.

Leopolis.news