logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Іван Собко взяв участь у відкритті виставки світлин «Цвіт папороті»

25-02-2021 20:062093

Іван Собко взяв участь у відкритті виставки світлин «Цвіт папороті»

Сьогодні, 25 лютого, у Домі Франка відкрили виставку однієї світлини «Цвіт папороті». На ній презентували фотографію Лесі Українки, яку не бачили навіть дослідники, а поетеса та її рідні вважали найкращою.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Захід розпочався виступом етно-гурту Kurbasy.

Вітальне слово виголосив заступник голови ОДА Іван Собко.

«Хто визволиться сам, той буде вільним». В час, коли вона жила Леся Українка і сьогодні її категоричне, сильне, поетичне слово - то найкраща зброя для нас. Особливо в миті, коли хтось ставить під сумнів нашу українськість і незалежність. В той же час Леся Українка для нас не просто жінка в українській літературі, а визначна подія в цілій українській історії. І поки в пам’яті житимуть ті, хто завжди стояв на сторожі нашої гідності, ми будемо чути себе патріотами своєї країни. З днем народедження, Лесе Українко!» - наголосив Іван Собко. 

Про період життя Лесі Українки, в який була зроблена ця світлина розповів доцент кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка Ростислав Чопик.

Також на відеозв’язок вийшла відома дослідниця біографії Лесі Українки, яка мешкає в Нью-Йорку ,Тамара Скрипка.

Нагадуємо, що єдиний відомий фотооригінал зберігається в фондах Дому Франка. І ніколи досі не був відкритий для огляду. Навіть дослідники-лесезнавці ніколи не тримали його в руках. І сьогодні у 150-річний ювілей Лесі Українки він вперше був виставлений на загальний огляд.

«Найбільшу таємницю досі приховував зворот цього фото. На ньому – два речення з 16 слів, місце і дата. «Цвіт папороті можна дістати тілько переживши найстрашнішу ніч».Ці два речення варті цілих томів. Бо сильніші за смерть. А місце і дата розповідають історію, у якій прихована драма. І навіть не одна. В унікальній історії цієї світлини химерно сплелися два трагічні кохання і одна дивовижна дружба. І одне незабутнє літо. Таке, яке буває лише раз у житті», - розповів директор Літературно-меморіального музею Івана Франка Богдан Тихолоз.

Виставка однієї світлини «Цвіт папороті» триватиме упродовж трьох днів.

Leopolis.news