logo
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

Зміни з 1 березня: індексація пенсій, ціни на газ і тарифи на тепло

28-02-2021 18:192897

Зміни з 1 березня: індексація пенсій, ціни на газ і тарифи на тепло
Фото: UkrMedia

Протягом березня 2021 року істотних змін комунальних тарифів в Україні не очікується, оскільки уряд заморозив ціни до кінця опалювального сезону. Однак заплановане підвищення цін на залізничні квитки.

 

 

Про це пише Главком.

Ціни на газ

Оскільки Кабмін ще в січні вирішив обмежити ціни на газ для населення, істотної зміни тарифів не очікується. Протягом лютого-березня 2021 року ціна встановлена на рівні 6,99 гривень за кубометр.

При цьому деякі постачальники газу встановили більш низький тариф. Зокрема, «Нафтогаз» продає газ населенню за ціною 6,86 гривні за кубометр у січні-березні. Процедура зміни постачальника газу максимально спрощена, і сотні тисяч побутових споживачів вже зробили це.

Тарифи на тепло

До кінця опалювального сезону тарифи для населення на централізоване постачання теплової енергії та постачання гарячої води змінюватися не будуть. Для цього 9 лютого після переговорів між «Нафтогазом», органами державної влади та Асоціацією міст України був підписаний Меморандум про взаєморозуміння.

До 30 вересня 2021 року «Нафтогаз» надає виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою та граничною ціною газу, фактично закладеної в тариф. Після цього сторони повинні знайти джерела для компенсації цієї різниці.

Тарифи на електроенергію

До кінця березня будуть діяти тарифи, встановлені з січня 2021 року. З початку року скасовано пільговий тариф на перші 100 кВт на рівні 90 копійок за 1 кВт. Для населення діє єдиний тариф 1,68 грн/кВт.

При цьому частини населення підвищення тарифу буде компенсовано. Це стосується півмільйона українців, у яких встановлено електроопалення. Компенсація у розмірі 1,4 млрд гривень буде надходити на рахунки постачальників електричної енергії.

Індексація пенсій

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про проведення індексації пенсій на 11% з 1 березня.

У Мінсоцполітики очікують, що у результаті реалізації постанови пенсії підвищаться у 8 мільйонів людей.

Зазначається, що розмір пенсії зросте в середньому на 308 гривень. Мінімальний розмір підвищення встановлено на рівні 100 гривень. Підвищується мінімальна пенсійна виплата до рівня 2 200 гривень особам, які мають тривалий страховий стаж (30 років для жінок та 35 років для чоловіків).

Субсидії

Незважаючи на те, що в державному бюджеті видатки на субсидії знижені, цієї суми точно вистачить до кінця опалювального сезону.

Як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, витрати з державного бюджету на субсидії у січні 2021 року зросли на 1 млрд гривень. За місяць було виплачено 7,6 млрд гривень. Всього у держбюджеті на 2021 рік видатки на виплату житлових субсидій передбачені в сумі 36,6 млрд гривень, що на 1,5% менше, ніж в 2020 році.

Ціни на залізничні квитки

Вартість залізничних квитків в Україні зросте на 2% вже з 1 березня 2021 року. Потім квитки будуть дорожчати щомісяця до кінця року. За рік вартість квитків підвищиться на 22%

Прогноз

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) прогнозує прискорення інфляції в 2021 році до 7%. Головними факторами сплеску інфляції будуть фактори пропозиції, зокрема продовольства і подорожчання енергоносіїв (в якості автомобільного палива, так і природного газу для потреб населення і залежних від нього послуг ЖКГ).

У державному бюджеті на 2021 рік закладено рівень інфляції на рівні 7,3% (грудень до грудня попереднього року). Це офіційний прогноз Мінекономіки, затверджений Кабінетом міністрів. 

Leopolis.news