logo
18/04
17/04
2 ...

Вперше у Львові лікарі провели унікальну операцію 4-річному хлопчику з видалення пухлини у вусі

26-02-2021 14:461126

Вперше у Львові лікарі провели унікальну операцію 4-річному хлопчику з видалення пухлини у вусі
Фото: UkrMedia

Вперше у Львові лікарі видалили пухлину у вусі малоінвазивним способом - через слуховий хід - у 4-річного хлопчика. Медики вперше виконали таку операцію самі, без підтримки закордонних колег. 

Про це повідомили у Львівській обласній дитячій лікарні Охматдит на своїй сторінці у Facebook.

«До наших лікарів звернулися батьки маленького Артемчика з Хмельницька. Їх до нас скерували тамтешні лікарі. Артемку - 4 рочки. Недавно мама повела його до ЛОРа через аденоїди. Лікар виявив у дитини ще й підозріле утворення у вушку. Однак у своєму місті лікарі не змогли допомогти дитині. У Артемчика діагностували холестеатому - пухлиноподібний утвір вушка. Ця хвороба загрожує життю маленького пацієнта, бо з часом вона росте і може нагноїтися, а гній може потрапити у мозок. А ще це небезпечно для слуху», - розповідають в Охматдиті. 

В Охмадиті розповіли, що холестеатому називають пухлиноподібним утворенням, бо вона складається з клітин шкіри у капсулі. Утворення небезпечне, бо воно росте, а з ним і загроза для дитини. Саме тому важлива рання діагностика. 

Львівські медики кажуть, що досвід з проведення таких операцій переймали у закордонних колег з Польщі, США, Австрії, Бельгії.

«Тепер почали такі операції у нас в Охматдиті. Доступ ми виконали через слуховий хід. Це була ощадна мініінвазивна мікрохірургічна операція, дитина не матиме великого рубця за вухом і швидше одужає після операції. Нам вдалося видалити всю холестеатому з мінімальною травмою для хлопчика», - розповів завідувач ЛОР-відділенням Федір Юрочко. 

Вже наступного дня після операції дитину виписали додому.

«Через 3 тижні Артемко приїде на контрольний огляд до Федора Юрочка, щоб остаточно переконатися, що все гаразд», - розповіли в лікарні. 

Leopolis.news