logo
18/04
17/04
2 ...

Понад 5 тисяч мешканців Львівщини у минулому році отримали безоплатну правову допомогу

26-02-2021 16:25880

Понад 5 тисяч мешканців Львівщини у минулому році отримали безоплатну правову допомогу


Упродовж 2020 року вторинну правову допомогу, що передбачає захист та представництво в суді, підготовку процесуальних документів, у Львівській області отримали 5 374 особи.

 

Про це йдеться у публічному звіті системи БПД Львівщини.

«У майже трьох тисячах випадків – це захист у кримінальних провадженнях, правова допомога підозрюваним, обвинуваченим, затриманим, заарештованим та засудженим,  – розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин. – Водночас варто наголосити, що кожна людина має право на захисника з моменту затримання, якого може бути надано за рахунок держави».

В 2020 році з Регіональним центром уклали контракти 111 адвокатів.

Втім, у більшості випадків мешканці області зверталися за отриманням консультацій та роз’яснень, адже часто для вирішення правової проблеми не потрібно звертатися до суду – достатньо вчасно звернутися до потрібних установ та знати певний алгоритм дій.
Загалом протягом 2020 року наші фахівці надали понад 28 тисяч юридичних консультацій.
 

Серед важливих напрямів діяльності Регіонального центру займає впровадження пілотного проєкту щодо відновного правосуддя для неповнолітніх. Львівщина була одною з шести пілотних областей де у 2019 році розпочали реалізацію проєкту, у 2020 році проєкт було поширено на всю країну.

За словами заступника директора Регіонального центру Віри Іськович, протягом минулого року 10 неповнолітніх взяли участь в проєкті, з них 8 уклали медіаційну угоду та примирилися з потерпілими.
 
 

Окремо варто відзначити реалізацію проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Як відзначив очільник системи БПД Львівської області, останнім часом у сфері земельного законодавства відбулись значні зміни. З одного боку ці зміни відкривають перед фермерами нові можливості, з іншого - землевласники потребують правничої допомоги, щоб реалізувати та захистити свої права.
Протягом 2020 року юристи системи БПД Львівщини отримали  3109  звернень із земельних питань», – відзначив  Ігор Микитин.
Незважаючи на карантинні обмеження, пов’язані з поширенням короновірусної інфекції, серед пріоритетів залишається правопросвітницька діяльність, в тому числі й онлайн. Юристи системи БПД проводять вебінари та записують відеоролики, що охоплюють різні сфери права: минулоріч провели понад тисячу заходів та 150 відеоконсультацій.

У свою чергу, директори 5-ти місцевих центрів: Львівського, Буського, Стрийського, Самбірського та Червоноградського презентували діяльність центрів та успішні приклади надання правової допомоги малозабезпеченим, потерпілим від домашнього насильства, дітям, учасникам бойових дій.

В заході взяли участь партнери системи БПД: Марта Шевчук, адвокат БПД, голова комітету кримінального права і процесу Ради адвокатів Львівської області, Віра Проців, заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції Львівської області, Тетяна Панасенко, представник Уповноваженого ВР України з прав людини в Львівській області та Олена Микитин, представник служби у справах дітей Стрийської РДА.

Leopolis.news