logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

На створення навчально-практичних центрів Львівщина торік отримала 8,5 млн грн

27-02-2021 12:121629

На створення навчально-практичних центрів Львівщина торік отримала 8,5 млн грн
Фото: Львівська ОДА

На Львівщині із робочим візитом перебуває заступник міністра освіти і науки Ігор Гарбарук. Впродовж дводенного візиту, заступник міністра разом із головою підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Ольгою Коваль здійснив поїздку по області та відвідав кілька закладів професійно-технічної освіти.

 

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

Торік 6 закладів професійної освіти Львівської області отримали кошти на створення навчально-практичних центрів за 13 робітничими професіями. 

«Щороку від Львівщини ми отримуємо багато, порівняно з іншими регіонами, заявок на створення навчально-практичних центрів. Торік на такі центри області скерували з державного бюджету понад 8,5 млн гривень. Хотілось побачити різні професійні заклади, які надають якісну освіту. Ми розуміємо що нема єдиною ситуації: є заклад, де готують спеціалістів найвищого рівня, є заклади, які мусять піднімати свій рівень, і є також ті, які реально не відповідають вимогам часу і потребують реорганізації чи ліквідації. Утримувати за рахунок державного і місцевого бюджетів ті заклади, які не працюють на протереби ринку, недоцільно», - наголосив Ігор Гарбарук.

За його словами, зараз треба зробити усе, щоб професійна освіта стала якіснішою.

«На мій погляд, треба працювати над створенням тенденції, де реальний сектор економіки зацікавлений в якісних кадрах, а заклади зорієнтовані на підготовку фахових кадрів. Випускники мають бути затребувані на ринку. В основі цієї піраміди має бути учень. Таким чином ми створимо справді якісне життя в нашій країні. Тому що саме професійно-технічна освіта є драйвером економіки», - акцентував заступник міністра.

Цього тижня Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій почав роботу над законопроєктом “Про професійну освіту”, який має закріпити на законодавчому рівні всі зміни, закладені реформою професійної освіти.

«Нині ми хочемо оцінити спроможність закладів, дізнатися від управлінців про реальні проблеми та виклики, з якими вони стикаються в щоденній роботі. Адже в підсумку хочемо надати їм робочі механізми, які полегшать роботу, а не зроблять її більш бюрократичною і недосконалою. Для цього потрібно мати інформацію не від високопосадовців Верховної Ради чи Уряду, а від самих закладів. Від тих людей, які працюють тут щодня», – зазначила Ольга Коваль.

Під час візиту заступник міністра та голова підкомітету відвідали професійно-технічні училища у Червонограді та Львові, побували на створених навчально-практичних центрах та поспілкувались із учнями і викладачами.

«Навчально-практичні центри створюються для того, аби наша країна ставала кращою, аби діти знайшли своє місце в житті і отримували задоволення від своєї праці. Цього року ми подали заявку на створення ще 9 таких центрів. Наші гості мали можливість переконатись, що НПЦ у закладах професійно-технічної освіти Львівщини надзвичайно потужні та виконують свою функцію», - зазначив директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

Заступник міністра також провів нараду з директорами місцевих закладів професійно-технічної освіти, в межах якої було презентовано стратегічне бачення розвитку системи професійної освіти.

Ігор Гарбарук також оглянув експозицію у музеї Митрополита Андрея, що на вулиці Максима Кривоноса у Львові.