logo
28/03
2 ...

В Україні хочуть ввести штраф за образу правоохоронців: які покарання передбачені законопроєктом

01-03-2021 10:521110

В Україні хочуть ввести штраф за образу правоохоронців: які покарання передбачені законопроєктом
Фото: UkrMedia

Штрафи можуть накладатися на людей, які публічно образять поліцейського чи військовослужбовця під час виконання обов'язків. Автори проєкту закону також вважають за потрібне підвищити штрафи за дрібне хуліганство, злісну непокору правоохоронцям і заклики до невиконання їх законних розпоряджень.

Про це повідомляє «Детектор медіа».

Проєкт закону №5050-1 (про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту честі і гідності громадян та працівників правоохоронних органів) зареєстрували у Верховній Раді 24 лютого. Його ініціювали народні депутати фракції партії «Слуга народу» В'ячеслав Медяник, Дмитро Припутень, Максим Павлюк, депутат від групи «Довіра» Володимир Арешоков, а також Григорій Мамка, член фракції партії «ОПЗЖ» і заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності.

Народні депутати запропонували підвищити штраф за дрібне хуліганство (публічна лайка, чіпляння, інша надокучлива поведінка, описана в ст.173 Кодексу України про адміністративні правопорушення) до 170-510 грн (замість 51-119 грн). Востаннє їх переглядали в 1997 році — зазначили в пояснювальній записці.

Народні депутати пропонують ввести штрафи 340-680 грн або 20-30 годин громадських робіт за публічну образу поліціянта, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця, прикордонника.

Також у проєкті закону йдеться про підвищення штрафу за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліціянта при виконанні ним службових обов’язків до 850–1700 грн (замість 136-255 грн), а також за публічні заклики до невиконання законних розпоряджень правоохоронця, якщо ці дії призвели до порушення громадського порядку (510-850 грн, або виправні/громадські роботи).

Проєкт закону №5050-1 — альтернативний законопроєкту, який подав Володимир Крейденко (фракція партії «Слуга народу»). Його зареєстрували в парламенті ще 8 лютого. Нардеп запропонував додати в Кодекс України про адміністративні правопорушення поняття «образа честі та гідності працівника Національної поліції України, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця», що полягає в «умисних, публічних діях, які ображають честь та гідність виражених в непристойній формі, осквернення однострою». І запропонував, відповідно, порушників штрафувати або направляти на громадські роботи.

Leopolis.news