logo
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Комітет Ради не знайшов підстав для покарання Киви, який облаяв журналіста

04-03-2021 19:441136

Комітет Ради не знайшов підстав для покарання Киви, який облаяв журналіста
Фото: pravda.com.ua

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради не знайшов правових підстав для покарання народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя« Іллі Киви за його неетичну поведінку під час спілкування з журналістом-розслідувачем проєкту Bihus.info Данилом Мокриком минулого місяця.

Про це пише видання «Чесно».

Члени комітету дійшли висновку, що Регламент ВРУ не передбачає порядку врегулювання конфлікту між нардепом та іншою особою, який мав місце за межами сесійної зали. Якби подібна ситуація виникла між двома народними депутатами, винуватця могли б покарати недопуском до щонайбільше п’яти пленарних засідань.

У своєму рішенні комітет лише обмежився нагадуванням Киві про необхідність дотримання норм моралі та поваги до оточуючих.

Регламентний комітет на своєму засіданні 3 березня розглянув звернення співголови фракції «Європейська солідарність« Ірини Геращенко і ще трьох депутатів щодо інциденту між Кивою та Мокриком, що стався 4 лютого 2021 року у кулуарах Верховної Ради.

У зверненні нардепи наголосили, що представник ОПЗЖ під час спілкування з журналістом «вжив грубу, нецензурну та дискримінаційну лексику», та попросили профільний комітет надати правову оцінку діям Киви.

«Публічне демонстрування неповаги, зухвалість і винятковий цинізм, образливі висловлювання на адресу працівників ЗМІ і народних депутатів України не вперше проявляються Кивою І.В., а відтак заслуговують на належну правову кваліфікацію та реагування», – йдеться у депутатському зверненні.

Також до комітету надійшов лист Мокрика, у якому журналіст висловив прохання «вжити заходів відповідно до наданих повноважень у зв’язку із фактами використання народним депутатом України Кивою І.В. під час виконання службових обов’язків нецензурної лайки».

Комітет своєю чергою надіслав представнику ОПЗЖ листа з проханням надати пояснення щодо інциденту, проте той не відповів.

В ухваленому з цього питання рішенні регламентний комітет нагадав, що, відповідно до Конституції України та закону «Про статус народного депутата України», нардепи не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Окрім того, парламентарій повинен дотримуватися загальновизнаних норм моралі, зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших депутатів, службовців, посадовців та інших громадян, утримуватися від компрометуючих дій, заяв і вчинків.

Комітет звернув увагу на те, що глава 9 Регламенту ВРУ, зокрема стаття 51, регулює питання дотримання дисципліни та норм етики депутатами на пленарних засіданнях Верховної Ради. Так, нардепа, котрий на засіданні виголосив образливі слова на адресу іншого парламентарія або депутатської фракції/групи, можуть позбавити права участі у щонайбільше п’яти пленарних засіданнях.

Водночас комітет наголосив, що у статті 51 Регламенту немає жодного слова про порядок розгляду профільним комітетом і загалом парламентом питання дотримання нардепом дисципліни та норм етики поза пленарними засіданнями. Таким чином, оскільки інцидент між Кивою та Мокриком мав місце у кулуарах і це не був конфлікт двох народних депутатів, комітет дійшов висновку, що у нього немає правових підстав для розгляду питання порушення вимог депутатської етики у визначений Регламентом спосіб.

Проте комітет усе ж таки нагадав Киві про необхідність дотримання норм моралі та поваги до оточуючих.

«Звернути увагу народного депутата України Киви І.В. на неприпустимість дій, заяв і вчинків, що компрометують народного депутата, виборців, Верховну Раду, державу, та на необхідність неухильного дотримання при виконанні своїх повноважень вимог Конституції України, закону «Про статус народного депутата України», Регламенту Верховної Ради та інших законів України, додержання присяги народного депутата, загальновизнаних норм моралі, завжди зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших народних депутатів, службових та посадових осіб і громадян», – йдеться у рішенні комітету.

Нагадаємо, 4 лютого 2021 року журналіст Bihus.info Данило Мокрик у кулуарах Верховної Ради запитав Іллю Киву про відмивання грошей через конвертаційні центри. У відповідь на це депутат у грубій формі, нецензурно висловлюючись, звинуватив Bihus.info у «провокаціях».

Мокрик та його колеги звернулися до регламентного комітету й комітету з питань свободи слова з проханням вжити заходів щодо Киви через його неетичну поведінку. Також Bihus.info надіслав звернення до мовного омбудсмена та поліції.

Згодом у листі до комітету з питань свободи слова Кива заявив, що його конфлікт із Мокриком був спровокований «організованим проти нього тиском і булінгом з боку проєкту Bihus.info».

Нагадаємо, 10 лютого регламентний комітет рекомендував Верховній Раді позбавити члена групи «За майбутнє« Сергія Рудика права участі у п’яти пленарних засіданнях через його сексистські висловлювання на адресу нардепки від «Слуги народу« Мар’яни Безуглої. Проте парламенту забракло голосів, аби ухвалити відповідне рішення.

Leopolis.news