logo
20/04
19/04
18/04
2 ...

Cтадіон «розбрату»: як генерал Чупринка Тернопіль з Замостям розсварив

11-03-2021 11:1111553

Cтадіон «розбрату»: як генерал Чупринка Тернопіль з Замостям розсварив
Фото: pfl.ua

5 березня сесія Тернопільської міської ради прийняла рішення про присвоєння міському стадіону назви «Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича». Але таке рішення обурило посла Ізраїлю в Україні. На знак протесту місто-побратим Тернополя Замостя розірвало з ним відносини, а посол Польщі в Україні скасував до Тернополя свій робочий візит.

 

 

Як повідомляла пресслужба Тернопільської міської ради депутати міськради одноголосно підтримали ініціативу міського голови, «свободівця» Сергія Надала щодо присвоєння стадіону назви «Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича».

«У цей знаменний день ми вшановуємо память Героя України, головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича. Дуже символічним є те, що саме сьогодні ми приймаємо важливе рішення про присвоєння центральному стадіону назву «Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича», – наголосив міський голова Сергій Надал. – Головнокомандувач УПА був не лише зразковим командиром, а й добрим спортсменом та лідером у багатьох видах спорту. І саме зараз в Тернополі проходять XI спортивно-патріотичні змагання «Кубок Шухевича»».

Через кілька днів на це рішення Тернопільських депутатів відреагував Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон. У своєму пості у Твіттері він написав: «Ми рішуче засуджуємо рішення Тернопільської міської ради присвоїти міському стадіону імя сумнозвісного гауптмана СС Романа Шухевича та вимагаємо негайного скасування цього рішення».

Відповідь українського МЗС не забарилася. У дипломатичному відомстві України устами його речника Олега Ніколенка наголосили, що дипломати повинні працювати над зміцненням дружби та взаємної поваги між українським та ізраїльським народами, а не навпаки.

«Збереження національної памяті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України. Дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки», – сказав Ніколенко.

Відреагував на вимогу ізраїльського посла і міський голова Тернополя Сергій Надал. На своїй сторінці у Фейсбуці ввечері 9 березня він підкреслив, що посол Ізраїлю в Україні став заручником «радянської історіографії».

«Радянську пропаганду взяла на озброєння сучасна Росія. Відкриті архіви КДБ УРСР переконають пана посла в моїй правоті. Він, як і багато інших, відкриє для себе чимало нового про діяльність Романа Шухевича та Української Повстанської Армії – Армії Воюючої України. Ми можемо дискутувати, але рішення міської ради Тернополя про присвоєння міському стадіону імені Романа Шухевича не буде скасовано. Кожна країна шанує своїх героїв. Без цього нація не має майбутнього», заявив Надал.

Однак його слів не поділяють представники органів місцевого самоврядування у Польщі. Вчора ввечері президент Замостя, яке є містом-партнером Тернополя, Анджей Внук виступив із гострою заявою щодо рішення тернопільських депутатів про присвоєння міському стадіону Тернополя імені Романа Шухевича. Він заявив, що Замостя призупиняє усі контакти в галузі місцевого самоврядування з владою Тернополя.

«Відмовляємося також від реалізації польсько-українського проєкту вартістю 68713 євро під назвою «Спільна історія двох міст - Тернополя та Замостя», який отримав фінансування з фондів ЄС в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна. Метою цього проєкту була промоція спільної історії обох міст і народів. У теперішній ситуації така співпраця не є можливою. Поважаю право кожного народу до власного розуміння історії. Але не можу перейти до подальшої співпраці, забуваючи про жахіття війни і відсутністю пошанівку до беззахисних жертв польської національності… Вірю, що наші українські партнери зрозуміють, що кожна ініціатива, яка возвеличує військових злочинців, породжує наслідки. Кожна така ініціатива повинна зважати на почуття родин полеглих і польського народу», зазначив у своїй заяві президент Замостя Анджей Внук.

 

У світлі подій навколо стадіону у Тернополі скасував свій візит до цього міста і Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький.  

У листі до голови Тернопільської облдержадміністрації Володимира Труша  посол інформує, що «шкодує» і «в останню хвилину» скасовує візит, який повинен був бути присвячений співпраці регіону з польськими партнерами.

«На жаль, у зв’язку з рішенням депутатів Тернопільської міської ради від 5 березня надати міському стадіону ім’я Романа Шучевича, у мене не було іншого вибору, крім як відмовитися від свого візиту», – пише Ціхоцький. 

Дипломат переконаний, що «шляхом діалогу влада Польщі та України знайде вирішення проблем у сфері ідентичності». «Ми сусіди – у нас занадто багато спільного, щоб дозволити групі безвідповідальних політиків знищити досягнення примирення останніх десятиліть», – зазначає посол Польщі. 

Ціхоцький у вівторок також направив листа керівникам польських адміністративних одиниць, які є сторонами партнерських угод з Тернополем.

У цьому листі посол Республіки Польща інформує органи місцевого самоврядування Польщі про рішення Тернопільської міської ради про присвоєння міському стадіону назви «Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича». 

На офіційному сайті Тернопільської міської ради зазначається про 13 польських міст і повітів, з якими українське місто підтримує дружні та партнерські відносини. Серед них є Люблін, Замостя, Бжег, Плонськ, Сувалкі, Єлєня Гура, Ниса, Ельблонг, Радом, Тарнув, Гожув, Сулечінський та Новотомискій повіти. 

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news