logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

У Львові до почитання виставлять чудотворну ікону Розп’яття Спасителя, короновану Папою Франциском

11-03-2021 18:096166

У Львові до почитання виставлять чудотворну ікону Розп’яття Спасителя, короновану Папою Франциском
Фото: Львівської міської ради

З 14 до 21 березня 2021 року у храмі св. мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії (вул. Віри, Надії, Любові, 10) перебуватиме чудотворна ікона Розп’яття Спасителя із Зарваниці, коронована Папою Франциском. Ікона прибуде із Зарваниці.

Помолитися біля ікони віряни зможуть з 8.00 до 20.00 год щоденно, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Ця ікона приїздить до нас із Зарваниці, рівно на 1 тиждень. Вранці у неділю вона буде виставлена до почитання — до наступної неділі. Вона перебуватиме лише у нашому храмі, у жодному іншому храмі Львова її не буде. Її привозять на початок Великого посту, щоб наша парафія, усі львів'яни, прочани, могли у цей перший тиждень «духовної весни» перед цією чудотворною іконою Розп’яття Спасителя вимолювати у Бога прощення гріхів, припинення пандемії, миру в Україні й в особистих потребах зцілення душі і тіла та інших.

Помолитися біля ікони всі охочі зможуть упродовж першого тижня Великого посту з 8 години ранку до 8 години вечора, а якщо буде потреба, то храм буде відчинений і довше», — розповів парох храму св. мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії о. Андрій Корчагін.

29 квітня 2019 року у Ватикані, в базиліці Святого Петра, відбулося богослужіння під проводом Папи Франциска. Особливістю стало перебування там чудотворної ікони Розп’яття Спасителя із Зарваниці. Глава католицької церкви поблагословив ікону, а також корону тернового вінка. У такий спосіб Пара Франциск відновив почитання чудотворної ікони Розп’яття Спасителя із Зарваниці.

Довідка

Це ікона, історія якої сягає у давнину. Вона була загублена і дивовижним чином віднайдена. Поява ікони розп’яття сягає 1728 року. Тоді два тижні перед Великоднем мешканець Зарваниці Степан Долган, їдучи з Дарахова додому, знайшов у полі «чорну шухляду», всередині якої був намальований на шовку образ Розп’яття Ісуса Христа. Після перенесення образу до церкви, мешканці Зарваниці стали свідками того, як з нього почали спливати прозорі краплі. Водночас при образі відбувались чудесні оздоровлення хворих. Свідчення Стефана Долгана та людей, які зцілилися біля образу, записала спеціальна комісія.

Чудотворний образ пережив пожежу у старенькій церкві наприкінці 18 століття, а також зберігся під час лихоліття Першої світової війни. Та коли до села поверталися більшовики, ікона потрапила до сховку. Та у часи більшовицьких гонінь УГКЦ реліквія безслідно зникла, а разом з нею і коштовні ризи.

Понад 70 років про оригінал не було жодних згадок, однак кілька років тому в Івано-Франківську віднайшли елемент ризи — розкішний оклад ікони, виготовлений із чистого срібла та ще й з позолотою.

Leopolis.news