logo
24/04
23/04
22/04
19/04
18/04
17/04
2 ...

Музею «Сколівщина» подарували рояль з Відня

16-03-2021 12:342605

Музею «Сколівщина» подарували рояль з Відня

Серед численних експонатів історико-краєзнавчого музею «Сколівщина» особливе місце займає рояль, привезений з Відня.

 

Виготовлений він у столиці Австрії наприкінці ХІХ століття. Автентичність підтверджують маркування, гравіювання, клеймо з гербами на кришці музичного інструменту, повідомив кореспондент Leopolis.news

Такий унікальний подарунок музею, за словами його директорки Тетяни Зінкевич, зробило подружжя о. Олега Ковтуна, який волею долі зараз є настоятелем церкви св.вмч Варвари у Відні.

На початку лютого о. Олег і їмость Маріанна Ковтуни, які є уродженцями Сколього з далеким родичем Віктором Шуя, відвідали музей. Після оглядин експонатів вважали за доцільне передати унікальний музичний раритет з приватної колекції світлиці рідного міста.  Відтак рояль з Відня привезли на Бойківщину.

Варто зазначити, що музичний інструмент близько 20 років тому дістався священичому подружжю Ковтунів у спадок від жительки м. Сколе Ірини Яропуд. Вона, будучи дівчиною, попросила батька купити їй рояль – статки сім’ї це дозволяли, а єдина донька вміла грати на клавішному інструменті, оскільки була прихожанкою костелу, де вчилася цьому.

На роялі молода Ірина виконувала класичні твори, чим потішала родину, друзів, коханого, знайомих. Під час Другої Світової війни, в момент обстрілів, осколки від снаряда влучили в будинок, пробили стіну і зовні в трьох місцях зачепили інструмент. Проте, на щастя, не пошкодили самого музичного механізму. Роки зробили своє – жінка померла, а з нею замовк й музичний інструмент.

«Проте, – зауважила директорка музею, – більше сотні літ не стали перешкодою для музики. Рояль справді дихає сивою історією, але зберіг чудове звучання. Отож відтепер наш музей може збирати не лише поціновувачів старовини, але й любителів класичної музики. Буде кому заграти на такому інструменті під час екскурсій, виставок. Щиро дякуємо отцю Олегу Ковтуну за чудовий презент та всім тим, що долучились до його перевезення».

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news