logo
25/04
24/04
2 ...

Іван Собко: розвиток медичної інфраструктури в регіоні має стати пріоритетом для новостворених ОТГ

26-03-2021 12:43929

Іван Собко: розвиток медичної інфраструктури в регіоні має стати пріоритетом для новостворених ОТГ
Фото: ЛОДА

Для ознайомлення з основними вимогами Програми медичних гарантій 2021 (далі – Програма), Західним міжрегіональним департаментом Національної служби здоров’я України організовано онлайн-нараду у Львівській ОДА за участі заступника голови ЛОДА Івана Собка.

1 квітня 2020 р. в Україні змінилося фінансування закладів охорони здоров’я, яке, згідно з Програмою, залежить від кількості пацієнтів, які звертаються до цього закладу, та від переліку медичних послуг, які заклад охорони здоров’я може надати, повідомляє пресслужба ЛОДА. Метою Програми є забезпечення кожного пацієнта висококваліфікованою медичною послугою без значних фінансових витрат.

Усі послуги в межах Програми є безоплатними. Якщо послуга, за якою звертається пацієнт до певного закладу охорони здоров’я, передбачена контрактом між НСЗУ та цим закладом, пацієнту така послуга надається безплатно.

 «У зв’язку з тим, що на даний час реалізується адміністративна реформа, враховуючи те, що кожна лікарня має іншого власника (це органи місцевого самоврядування різних рівнів, некомерційні організації, зокрема), дуже важливо спілкуватися на таких виїзних нарадах. Спільне планування на одній території  є запорукою того, що пацієнт отримає високоякісну безоплатну медичну допомогу, а лікарні не будуть конкурувати», - зазначила Директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возиця.

НСЗУ розроблені рекомендації щодо:

 Заступник голова Львівської ОДА Іван Собко наголосив, що фінансування НСЗУ медичних закладів на підставі контрактування не означає, що місцева влада може зняти з себе функцію підтримки та забезпечення розвитку місцевих закладів охорони здоров’я.

«Розвиток медичної інфраструктури в регіоні має стати пріоритетом для новостворених ОТГ. Завданнями місцевої влади повинні бути формування мережі, яка відповідає потребам населення, та забезпечення на підставі співпраці з НСЗУ доступної медичної допомоги для пацієнтів за місцем проживання. Місцева влада не має права усуватися від фінансування закладів охорони здоров’я! Завдяки зміні адміністративно-територіального устрою новостворені громади, навпаки -  отримали повноваження саме впливати на розвиток медицини у своїх регіонах», - зазначив заступник голови ЛОДА Іван Собко.

Leopolis.news