logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

Відомий єромонах перейшов з УПЦ МП до ПЦУ

30-03-2021 14:175684

Відомий єромонах перейшов з УПЦ МП до ПЦУ

Колишній помічник голови відділу інформації і зв’язків з громадськістю Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, церковний публіцист і богослов УПЦ МП (РПЦ в Україні) о. Інокентій Підтоптаний прийнятий в число кліриків Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ 13 березня 2021 року.

 

Cвій крок він не вважає переходом, адже автокефалію надали не новоствореній Церкві, а існуючій стародавній митрополії Константинопольського Патріархату, яка до 2018 року перебувала під адмініструванням РПЦ, про це сам о. Інокентій сказав у коментарі Релігійній правді.

«Називати акти визнання ПЦУ кліриками УПЦ МП словом «перехід» — не відповідає еклезіологічній реальності», — пояснив отець.

Священник нікого не критикує і не звинувачує у Московському Патріархаті, лише висловлює прикрість з приводу того, що деяким вірним РПЦ бракує розуміння невідворотності автокефалії Української Церкви: «Православній Церкві України був наданий Томос про автокефалію, і треба усвідомити, що ніхто цього документа не буде анулювати, ніхто його не відкличе, ніхто не спростує».

За словами о. Інокентія, будь-яка думаюча людина розуміє, що визнання ПЦУ Помісними Православними Церквами буде продовжуватись.

«Так, ми тільки на шляху до церковної єдності, до повного єднання, але варто усвідомити всім, що треба до цієї єдності йти, треба її бажати і робити все, щоб Православна Церква в Україні стала єдиною», – наголосив він.

Єромонах висловлює свою щиру вдячність всім, «хто був всі ці роки поруч зі мною, передаючи тисячолітній досвід чернечого подвигу на Печерських пагорбах», і наголошує, що на нього не було накладено жодних заборон чи канонічних покарань з боку УПЦ МП, тому «звинуватити мене у «втечі» чи «образі» ніхто не може».

«Серед кліриків УПЦ МП більшість порядних добрих священників, єпископів, але треба всім визначитись, з ким вони і чи бажають вони бути гідними громадянами своєї земної Батьківщини, щоб стати достойними громадянами Небесної Вітчизни. Сподіваюсь, таке порозуміння між всіма нами з часом настане», — сказав о. Інокентій.

Leopolis.news