logo
05/05
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
2 ...

ВРУ підтримала закон про електронні паспорти

30-03-2021 18:081787

ВРУ підтримала закон про електронні паспорти

Верховна Рада ухвалила законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

 

Законопроєкт №4355 підтримали 302 нардепи.

Таким чином на рівні закону закріплено визначення термінів "е-паспорт", "е-паспорт для виїзду за кордон".

Законопроєкт встановлює, що е-паспорт, е-паспорт для виїзду за кордон формується безкоштовно за бажанням особи та може пред’являтися на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону; в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Також передбачається наявність в е-паспортах інформації про місце проживання та код платника податків.

Як зазначає пресслужба парламенту,

  • закон дозволить продовження зручних для використання через мобільний додаток порталу «Дія» безпаперових сервісів;
  • закріплення на рівні Закону і продовження після 2021 року на постійній основі експериментального проекту, передбаченого постановою Уряду, яким уже користуються понад 5 млн громадян;
  • Україна стала першою державою в світі, яка їх узаконила.
  • Як інформує пресслужба Міністерства цифрової трансформації, Україна – перша держава світу, в якій цифрові паспорти у смартфоні стали повними юридичними аналогами звичайних документів.

“Україна — перша країна у світі, що запустила цифрові паспорти та законодавчо прирівняла їх до звичайних документів. Користувачі Дії більше не стикатимуться з ситуаціями, коли цифровий паспорт не приймають. Це не просто важлива подія в історії сучасної України та великий крок до впровадження режиму “без паперу”. Це унікальний світовий кейс, яким можна і варто пишатися”, – каже віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Законопроєкт розроблено за сприяння Програми EGAP, що фінансується урядом Швейцарії та реалізується Фондом Східна Європа, SURGe за підтримки уряду Канади.

Leopolis.news