У лікарні швидкої допомоги Львова запрацювали дві кисневі станції, які виробляють кисень з повітря

http://leopolis.news/post/40559/u-likarni-shvydko-dopomogy-lvova-zapracyuvaly-dvi-kysnevi-stanci-yaki-vyroblyayut-kysen-z-povitrya

08/04/2021

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Ми ввели в дію кисневі станції в лікарні швидкої допомоги, і це дає великий позитивний ефект. Адже маємо там до половини кисню власного виробництва, і по ціні – це економія більше мільйона гривень в місяць. Це дуже важливо, бо сьогодні маємо єдиного постачальника кисню – Львівський хімзавод, а так будемо мати альтернативу – кисень власного виробництва», - прокоментував мер Львова Андрій Садовий.

Як пояснив завідувач відділення нефрології та діалізу лікарні швидкої допомоги Михайло Каленіков, одна киснева станція подає 520 літрів кисню у хвилину. Тобто дві однакові за потужністю станції можуть подавати понад 1000 літрів кисню. Раніше лікарня купувала у Львівського хімічного заводу близько 4 тисяч кубів рідкого кисню, а тепер, відколи запрацювали кисневі станції, купуватиме вдвічі менше.

Кисень зі станцій подаватимуть в операційні, у відділення інтенсивної терапії – тобто туди, де потрібне медичне газопостачання.

«Кисневі станції працюють за таким принципом: компресори з вулиці беруть повітря, наганяють його у резервуари, здійснюючи там тиск на кисневий генератор, в якому є сорбент. Цей сорбент відділяє кисень в одну сторону, а азот в іншу – тобто повертає його назад у повітря. А кисень йде у розсіювач, і звідти він потрапляє у відділення. Таку ж технологію виробництва кисню застосовують в усіх світових клініках», - прокоментував Михайло Каленіков.

Окрім кисневих станцій, у лікарні швидкої допомоги наприкінці минулого року встановили два кріогенні газифікатори для збереження і подачі кисню. Тож тепер два кріоциліндри і дві кисневі станції зможуть повністю забезпечити потреби пацієнтів у кисневій терапії.

Нагадаємо, такі ж дві кисневі станції згодом планують встановити й у 8-мій міській клінічній лікарні – відповідне рішення прийняла сьогодні міська комісія з питань ТЕБ та НС.

Leopolis.news