logo
23/04
22/04
21/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

В Україні змінили протокол лікування хворих на COVID-19

09-04-2021 15:351293

В Україні змінили протокол лікування хворих на COVID-19
Фото: УНІАН

У МОЗ наголошують, що пацієнтам з підозрою чи підтвердженим COVID-19 з легким перебігом заборонено призначати антибактеріальні препарати з профілактичною метою.

 

Про зміни в протоколі щодо лікування хворих на COVID-19 розповіла перша заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Садов'як, передає УНІАН.

«6 квітня наказом № 638 було затверджено зміни до протоколу лікування COVID-19», зазначила урядовець.

Вона розповіла, що до протоколу було додано препарат «Тоцилізумаб» – для лікування пацієнтів з критичним перебігом COVID-19, змінено режими дозування «Тоцилізумабу» – для пацієнтів з тяжким та критичним перебігом COVID-19.

«Рекомендована доза «Тоцилізумабу» в протоколі зараз становить 8 мг на кг однократно замість: попередньо було в протоколі двократне введення по 400 мг», сказала Садов'як.

Перша заступниця міністра пояснила, що відповідні зміни було внесено на підставі результатів досліджень та рекомендацій Міністерства охорони здоров'я і соціальних служб США, а також Національної служби здоров'я Великої Британії.

«Також протоколом передбачено, що в разі прогресування дихальної недостатності та лабораторних ознак запалення можуть бути розглянуті вищі дози системних кортикостероїдів відповідно до інструкції для медичного застосування», додала Садов'як.

Крім того, оновлено було загальні рекомендації щодо антибактеріальної терапії коінфекції та суперінфекції у пацієнтів з COVID-19.

«Нагадуємо, що пацієнтам з підозрюваним чи підтвердженим COVID-19 з легким перебігом заборонено призначати антибактеріальні препарати з профілактичною метою. Пацієнтам з COVID-19 з середньотяжким перебігом заборонено призначати антибактеріальні препарати без обґрунтованої клінічної підозри або підтвердження наявності бактеріальної інфекції», наголосила представниця міністерства.

Садов'як також повідомила, що відповідно до останніх доказових даних щодо лікування COVID-19 оновлено було Клінічну настанову «Клінічне ведення пацієнтів з COVID-19».

Загалом же, додала урядовець, здійснюється робота з адаптації клінічних настанов та перегляду клінічних протоколів за 25 темами та двома напрямками.

Leopolis.news