logo
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
19/04
2 ...

Помер принц Філіп - чоловік Єлизавети II. Йому було 99 років

10-04-2021 11:584344

Помер принц Філіп - чоловік Єлизавети II. Йому було 99 років
Фото: hromadske.ua

Чоловік Єлизавети ІІ помер у віці 99 років. Він був найдовше принцом-консортом в історії Сполученого Королівства.

Про це повідомляє DW.com.

  Чоловік королеви Великобританії Єлизавети II принц Філіп помер на 100-му році життя. Про смерть члена монаршого дому повідомила у п'ятницю, 9 квітня, пресслужба Букінгемського палацу.

 «Із глибоким сумом Її Величність королева оголошує про смерть свого коханого чоловіка, Його Королівської Високості принца Філіпа, герцога Единбурзького. Його Королівська Високість мирно помер сьогодні вранці у Віндзорському замку», - йдеться в повідомленні, поширеному пресслужбою в соцмережі Twitter.

На початку цього року Філіп провів чотири тижні в лікарні для лікування інфекції з метою проведення маніпуляції на серці, але повернувся до Віндзора на початку березня, зазначає інформагенція Reuters.

Філіп та Єлизавета II одружилися 1947 року - за п'ять років до того, як вона стала королевою. Він був принцом-консортом найдовше в історії Сполученого Королівства, нагадує британський мовник BBC.

Королівське подружжя мало четверо дітей, вісім онуків і 10 правнуків.

Нагадаємо, в січні поточного року повідомлялося про щеплення від коронавірусу, які зробили 94-річній королеві Великобританії Єлизаветі II та її 99-річному чоловікові.

Офіцер, гонщик, відданий чоловік - перший з королівської родини, хто був присутній на пологах у своєї дружини. Принц Філіп прожив довге і надзвичайно цікаве життя, пише ТСН. Високий блондин, морський офіцер королівської крові, проте без жодних статків та зі зіпсованою сімейною репутацією. Він зустрічає маленьку дівчинку, на ім'я Єлизавета на прийомі.  Їй лише 13 і для неї це любов із першого погляду. Для нього, 18-річного юнака - звичайне знайомство.  «На той час була традиція, морські кадети супроводжували монарші човни. Філіп також слідував за нею. Звідти мабуть й почалося кохання» - розповідає колишній королівський фотограф Ієн Пелхам Тьорнер.

Єлизавета та Філіп починають активно листуватися.  Так зароджується чи не найтриваліша історія кохання. Хоча, проти їхніх стосунків - уся родина. Вибору майбутньої королеви батьки не схвалювали. Життя Філіпа – суцільна мелодрама.

Він народився на грецькому острові Корфу в королівській родині, яка незабаром втратила владу. Його дідусь - король Греції та Данії Георг I, якого вбили у 1913 році. Дядька з престолу скинули. А батько Філіпа після втрати всіх монарших привілеїв, захворів на депресію та втік із країни. Сім’я юного принца розпалась. Мати забрала Філіпа та його сестер до Парижа, а тато - безтурботно просаджував статки в Монте-Карло. Саме через це, мама Філіпа - принцеса Аліса, котра страждала на ментальні розлади, пішла в черниці.  Ще й на додаток, сестри майбутнього чоловіка Єлизавети вийшли заміж за прибічників Гітлера. 

Попри все, упертості й певності у своєму виборі у Єлизавети  не було.

Філіп терпіти не міг надмірної уваги та контролю. І коли Єлизавета стала королевою - опинився в тіні своєї дружини.  Саме тоді у пари почалися проблеми. Він багато часу почав проводити далі від сім’ї. Й подейкують, навіть мав коханку. Здавалося б, вирішити сімейні негаразди могло лише розлучення. Утім Єлизавета проявила стійкість й зробила усе, аби врятувати родину.  «Цінності покоління королеви відрізняють від тих, які прийшли пізніше, зі свободами у 60-х, яке справді хотіло мати вибір у стосунках, не залишатися, коли нещасливий. Тоді як покоління королеви мало сильне відчуття обов’язку, уявлення, що шлюб – це на все життя», - переконує психоаналітик Сюзанна Абсе.

Вони знайшли баланс. Єлизавета  – керує країною. Філіп  – родиною.

Принц Філіп ніколи не відзначався політкоректністю, чим часто змушував дружину червоніти. Ба більше, інколи навіть вгамовувати міждержавні скандали. Наприкінці 60-х, коли Філіпа запитали, чи хотів би він відвідати Москву, той жорстко відповів, згадавши про те, що його сім’я мала родинні зв’язки з російськими царями. «Я б дуже хотів поїхати до Росії, хоча ті виродки й убили половину моєї родини», - заявив він. 

Устиг Філіп образити й Китай під час офіційного візиту, обізвавши Пекін страшним містом. А на зустрічі з британськими студентами заявив: «Якщо ви тут усі залишитеся надовго, то у вас у всіх очі стануть розкосими».  Дісталося від принца й британському музикантові Тому Джонсу: «Чим ви полоскочете горло, галькою? Не розумію, як можна бути таким популярним, виконуючи такі огидні пісні».

У своє 90-річчя Філіп оголосив про бажання відпочити через поважний вік та погіршення здоров’я й поступово почав відходити від громадської діяльності. Вже зрідка з’являвся на публіці, утім як завжди був поруч із коханою дружиною королевою Єлизаветою.

Держпохорону принца Філіпа і траурної процесії в Лондоні не буде, через пандемію вони пройдуть без участі широкого загалу, повідомила Геральдична палата.

Leopolis.news