logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Україна ініціювала чергове засідання в ОБСЄ через накопичення військ РФ біля кордону

12-04-2021 19:59809

Україна ініціювала чергове засідання в ОБСЄ через накопичення військ РФ біля кордону

Україна ініціювала спільне засідання обох постійно діючих директивних органів ОБСЄ – Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва – для розгляду питання суттєвого збільшення військової присутності РФ вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих українських територіях.

 

Про це в коментарі «Укрінформу» повідомив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

«Ми ініціювали наступний значний крок у рамках Віденського документа і направили Шведському головуванню в ОБСЄ звернення про проведення спільної зустрічі Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва. Головування має опрацювати підготовку такої зустрічі протягом не більше, ніж 48 годин», – заявив Цимбалюк.

Згідно з процедурою, найпізніший термін для проведення такого засідання – ранок середи, 14 квітня. Скоріш за все, спільне засідання Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва відбудеться у вівторок.

Під час цього засідання, яке пройде за участю усіх 57 країн-учасниць ОБСЄ, має бути висловлено рекомендації щодо врегулювання ситуації та зниження напруги, викликаної концентрацією військ РФ поблизу кордону з Україною.

За словами Цимбалюка, Україна ініціювала спільне засідання обох постійно діючих директивних органів ОБСЄ після того, як 10 квітня Росія проігнорувала скликану Україною зустріч держав-учасниць, на якій очікувалося отримати від РФ роз’яснення стосовно концентрації її військ біля українського кордону.

Дипломат повідомив, що це питання є терміновим і викликає занепокоєння у більшості країн-учасниць ОБСЄ. Свідченням цього є проведена 10 квітня зустріч, яка відбулася не просто на вихідних, а й під час весінньої перерви у роботі ОБСЄ.

«Під час цієї зустрічі Україна отримала дуже широку підтримку. 39 країн-учасниць офіційно заявили про те, що вони мають занепокоєння і що вони зацікавленні в отриманні відповіді від РФ», – прокоментував суботню зустріч очільник української місії в ОБСЄ. 

Leopolis.news