logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Для світових постачальників електронних послуг в Україні введуть «податок на Google»

13-04-2021 11:101007

Для світових постачальників електронних послуг в Україні введуть «податок на Google»
Фото: economy.uz

Цього тижня на позачергових засіданнях Верховна Рада вдруге голосуватиме за законопроєкт № 4184 прийнятий у першому читанні 17 лютого цього року. 

Автори проєкту закону, депутати фракції Слуга народу пропонують оподатковувати 20% ПДВ електронні послуги, надані великими транснаціональними корпораціями не зареєстрованими в Україні. 

Загалом законопроєкт про так званий «податок на Google» не вводить новий податок, а передбачає зручну форму сплати податку на додану вартість для цифрових гігантів та транснаціональних корпорацій, які надають послуги в електронній формі на території України.

Досі в Україні відсутні механізми сплати ПДВ із електронних сервісів нерезидентами, що призводить до втрат державного бюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту. У свою чергу встановлення особливих правил оподаткування ПДВ електронних послуг стає звичною практикою в іноземних державах. З 2015 року в ЄС було запроваджену спеціальну систему MOSS (Mini One Stop Shop), яка дозволила суб’єктам господарювання декларувати та сплачувати ПДВ у країні споживання послуги без необхідності реєстрації платником ПДВ в загальному порядку. Запропонована Європейським Союзом модель оподаткування ПДВ електронних послуг стала основою для інших держав при розробці подібних податкових режимів, дозволивши збільшити розмір податкових надходжень до бюджету відповідної держави, шляхом оподаткування послуги безпосередньо у країні їх споживання. 

Відтак, проєктом Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» пропонується синхронізувати податкове законодавство нашої країни із законодавством ЄС та інших країн.

Однак, наслідком такого впровадження, може стати подорожчання електронних послуг компаній-нерезидентів для вітчизняного споживача, оскільки Google, Apple, Microsoft, Netflix, Wargaming Group, Bloomberg, Alibaba, Booking.com доведеться платити в Україні 20% ПДВ за свої послуги.

Марічка МУХА, для Leopolis.news