logo
28/03
27/03
2 ...

НБУ затвердив вимоги про розкриття структур власності небанківськими фінустановами

16-04-2021 20:591200

НБУ затвердив вимоги про розкриття структур власності небанківськими фінустановами
Фото: bank.gov.ua

Національний банк затвердив вимоги до структур власності надавачів фінансових послуг та передбачив чіткі критерії їхньої прозорості.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Всі небанківські фінансові установи (окрім кредитних спілок), а також лізингодавці, оператори поштового зв’язку, які мають право надавати окремі фінансові послуги, повинні будуть подати до Національного банку інформацію про свою структуру власності. Вони також мають опублікувати її на власних вебсайтах. Крім цього, усі компанії, які звертатимуться до Національного банку для отримання ліцензії, також повинні розкривати своїх власників та зв’язки між ними.

Вимоги до розкриття структур власності небанківських фінустанов запрацюють з 17 квітня 2021 року. Упродовж двох місяців (до 17 червня 2021 року) небанківські фінансові установи повинні розкрити свої структури власності. Упродовж 6 місяців з дати набрання чинності новими правилами, тобто до 17 жовтня 2021 року, компанії, які не мають прозорих структур власності, матимуть змогу виправити цю ситуацію та привести їх у відповідність до нових вимог. 

«Вимоги до структури власності – один із ключових елементів нового регулювання на ринку небанківських фінансових послуг, про що Національний банк неодноразово зазначав у своїх комунікаціях з ринком. На жаль, до сьогодні вимоги до прозорості структури власності небанківських фінансових установ були фактично відсутні. Затвердження таких вимог дозволить розкрити всіх справжніх власників фінустанов і у результаті зробити небанківський ринок більш прозорим», - повідомила директор Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ Ольга Гурбич.

«Прозора структура власності – одна з ключових ліцензійних умов. Розуміючи важливість та комплексність завдання, ми передбачили більш ніж достатній термін для розкриття власників. Маємо сподівання, що впровадження цих змін буде здійснено в строк. Ще до отримання відомостей від компаній, ми проаналізуємо всю інформацію про власників із відкритих джерел. Водночас самі фінустанови повинні самостійно контролювати відповідність своїх структур власності та повідомляти регулятора у разі їхніх змін», - зазначив директор Департаменту ліцензування Олександр Бевз.  

Основні вимоги до прозорості структур власності:

  • небанківські фінустанови мають відображати інформацію про всіх власників істотної участі та ключових учасників. Також вони повинні розкривати характер взаємозв’язків між ними. Документи про структуру власності мають містити повну та достовірну інформацію на дату подання;
  • усі власники істотної участі мають погодити таке володіння з регулятором. Йдеться, як про набуття істотної участі, так і її збільшення; 
  • У структурі власності не має бути осіб, яким заборонено володіти корпоративними правами та/або здійснювати значний або вирішальний вплив на діяльність установи. 

Ознаки непрозорої структури власності (окремі приклади)

  • Відсутність власників істотної участі 

Структура власності надавача фінансових послуг є непрозорою, якщо пакет акцій роздроблений між номінальними акціонерами так, щоб кожен мав менше 10%. Такий спосіб використовують фінустанови, щоб уникнути погодження регулятора. 

  • Циклічна структура власності

Структура власності є непрозорою, якщо фінустанова де-факто володіє сама собою. Тобто, коли надавач фінпослуг є власником істотної участі в юрособі, яка є одночасно власником істотної участі в надавачі.  

  • Використання трастових конструкцій із порушенням встановлених вимог

Установи мають право використовувати трастові конструкції виключно за умови розкриття повної та достовірної інформації про таку конструкцію Національному банку. Структура власності є непрозорою, якщо українські бенефіціари ховаються від розкриття, користуючись іноземними (офшорними) компаніями, іноземними номінальними утримувачами акцій або трастами. 

  • Непогодження з регулятором набуття істотної участі

У разі, якщо у структурі власності є особи, які прямо або опосередковано володіють понад 10% капіталу установи, але не погодили таке набуття з регулятором, такі структури також вважатимуться непрозорими.

Наслідки невідповідності структури власності вимогам

Регулятор надаватиме час установам для виправлення ситуації у разі виявлення проблем зі структурою власності. Однак, у разі їх неусунення Національний банк матиме право прийняти рішення про анулювання всіх ліцензій, виданих установі або особі.

Перехід на електронний документообіг

Відомості про структуру власності подаватимуться до Національного банку України у електронній формі. Опис показників та інші технологічні вимоги до подання відомостей в електронній формі будуть розміщені на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України до відома учасників ринку в розділі «Статистика/Організація статистичної звітності»

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 14 квітня 2021 року №30 «Про затвердження Положення про вимоги до структури власності надавачів фінансових послуг».

Leopolis.news