logo
29/03
21/03
13/03
12/03
04/03
27/02
21/02
06/02
01/02
26/01
17/01
11/01
23/12
2 ...

Через пандемію коронавірусу туристична галузь Львівщини потребує підтримки

16-04-2021 17:276604

Через пандемію коронавірусу туристична галузь Львівщини потребує підтримки
Фото: Львівська ОДА

15 квітня у Львівській ОДА відбулась зустріч із керівниками туристичних компаній, готелярами та рестораторами щодо підтримки їхньої діяльності в умовах карантину та «червоної зони», яка діє на території області з 25 березня 2021 року.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

За словами заступника голови облдержадміністрації Віталія Загайного, ключові тези туристичного середовища озвучать Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, який сьогодні перебуває з візитом на Львівщині.

«Першого квітня на Кабінет міністрів України скерували лист щодо підтримки платників податків туристичної галузі, згідно відповідних КВЕДів. До Переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання, в яких працюють застраховані особи, та фізичних осіб-підприємців, із дев’яти КВЕДів, пропонованих Львівською ОДА, увійшли лише три. Відтак голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький ініціює повторно розгляд цього питання Урядом,  - зазначив Віталій Загайний. - Вагомим аргументом необхідності підтримки платників податків туристичної галузі є фінансово-економічні показники їх діяльності у порівнянні із 2019 роком – це кількість штатних працівників, фактичні надходження та витрати, сплачені податки, в середньому в галузі доходи від реалізації послуг скоротилися майже вдвічі у порівнянні до 2019 року, штатна чисельність працівників скоротилась втричі. Ми розраховуємо на державну фінансову підтримку для туристичного бізнесу й доповнення попередньо згаданого Переліку КВЕДу-2010: Класами 55.10, 55.20, 79.11, 79.12, 79.90, 86.10 (санаторно-курортні заклади), що допоможе витримати чергову кризу та зберегти робочі колективи. Можна застосувати критерії відбору аналогічні до тих, що були застосовані у минулому році в межах програми «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» Українського культурного фонду».

Серед реальних змін, що також можуть позитивно вплинути на туристичну галузь, вважають зменшення ставки ПДВ до 7 % для туроператорів, що зосереджені на внутрішньому туризмі, з врахуванням позитивної практики зниження податкового навантаження для готелів.

Директор департаменту економічного розвитку Львівської ОДА Степан Куйбіда каже, що сьогодні є ряд допомог на обласному державному рівні, які так чи інакше потрапляють до суб’єктів господарювання, просто про них мало-хто насправді обізнаний.

«Ми розуміємо, що є необхідність концентрувати ресурси, тому хочемо знайти найбільш дієві механізми. Одним з таких бачимо державну програму «Доступні кредити 5-7-9 %». Львівщина є лідером по залученню коштів. І в принципі по тих напрямках, які вона пропонує, зокрема, по поновленню обігових коштів, це має бути одним з найцікавіших для підприємців. Ми також передбачили кошти в обласному бюджеті, для того щоб за рахунок цих грошей знизити ставку «5-7-9 %» до нуля. Тобто, щоб ті суб’єкти господарювання, які географічно працюють на території області, йдучи в банк, брали кредит відразу з нульовою ставкою. В умовах карантину це було би краще, аніж роздавати ваучери на певну суму чи тому подібне». Також директор департаменту опрацює спільно із Асоціацією банків озвучені туристичним бізнесом проблемні питання, які на сьогодні унеможливлюють скористатись такою програмою.

Окрім фінансової підтримки від держави, учасники зустрічі озвучили пропозицію щодо можливості безперешкодно, тобто без ПЛР-тестів, приймати в Україні провакцинованих туристів за кордону із «зеленим паспортом». Такі туристи будуть в першу чергу мати змогу подорожувати, а додаткові витрати на тестування в Україні їм зовсім не потрібні.

«Ще одне питання, думаю, буде корисним і можна його поставити на зустрічі з Прем’єр-міністром - включення сфери гостинності в перелік необхідно вакцинованих людей. Воно означатиме, що певна частина небезпеки знята. І це буде хорошим стимулом та й додатковим аргументом, щоб люди їхали на відпочинок до Львова та області», - зазначив Андрій Дзюбан, власник ресторану «Tante Sophie» та кондитерської «Майстерня карамелі», співвласник равликової ферми «Tante Sophie Snail» у Золочівському районі.

Leopolis.news