logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

НБУ та IFC працюватимуть над розвитком «зеленого фінансування»

18-04-2021 15:50943

НБУ та IFC працюватимуть над розвитком «зеленого фінансування»
Фото: НБУ

16 квітня 2021 року у Києві відбулося підписання Договору про співпрацю між Національним банком України та Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), що входить до Групи Світового банку.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Голова Національного банку України Кирило Шевченко та регіональний менеджер Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар підписали Договір про співпрацю для впровадження Проєкту з розвитку сталого фінансування в Україні. Метою Проєкту є розвиток сталого фінансування в Україні шляхом розроблення стандартів «зеленого фінансування» й інтегрованих екологічних, соціальних та управлінських стандартів. Співробітництво здійснюватиметься за двома програмами: «Зелене фінансування» та «Інтегрована програма з екологічної, соціальної та управлінської практики для сприяння інвестиціям у країнах Європи і Центральної Азії» («Програма ESG»).

За даними IFC, у глобальному масштабі на ринках, що розвиваються, існують можливості для кліматичних інвестицій на суму близько 23 трлн доларів США до 2030 року, водночас в Україні вони оцінюються в 73 млрд доларів США. Щоб скористатися цим потенціалом, країні необхідно прийняти відповідні стандарти та політику для побудови сталого фінансового сектору. 

«Нам приємно бачити таку відданість і послідовність наших українських партнерів у просуванні сталого фінансування й побудові «зеленої» економіки як одного із шляхів відновлення соціальної та економічної стійкості держави. IFC із нетерпінням чекає початку реалізації проєкту, щоб підтримати Україну в цих зусиллях шляхом глобального обміну знаннями та надання технічної й фінансової підтримки на національному рівні», - сказав Джейсон Пеллмар, регіональний менеджер IFC в Україні, Молдові та Білорусі. 

У наступні 3 роки в межах співпраці НБУ та IFC передбачається:

  • розроблення стратегій НБУ щодо «зеленого» та сталого  фінансування;
  • розроблення стандартів сталого та «зеленого» фінансування в Україні;
  • розбудова спроможності НБУ щодо включення аспектів ESG до нормативно-правових актів про корпоративне управління в банках України та стандартів розкриття інформації про ESG для банків, розроблення вимог з управління екологічними й соціальними ризиками в банках;
  • обмін знаннями і розбудова спроможності НБУ; здійснення заходів із підвищення обізнаності для установ, що є об’єктами регулювання з боку НБУ (після прийняття НПА/РА і стандартів).

«Цей Договір про співпрацю є визнанням наших спільних зусиль з розбудови сталого фінансового сектору в Україні», - зазначив Кирило Шевченко.

Leopolis.news