logo
18/04
17/04
2 ...

Вода в Рудному непридатна для пиття – Держпродспоживслужба

15-07-2019 21:268530

Вода в Рудному непридатна для пиття – Держпродспоживслужба
Фото: epravda.com.ua

Під час проведення позапланової перевірки КП «Теребля», яке здійснює господарську діяльність у сфері централізованого водопостачання в смт Рудне, встановили, що вода, яку подають мешканцям селища з локального підземного водозабору, є не придатною для питних потреб.

Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області.

«Під час проведення Львівським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області позапланового заходу державного нагляду (контролю) КП «Теребля», встановлено, що вода, що подається споживачам смт Рудне із локального підземного водозабору смт Рудне, є непридатною для питних потреб, оскільки при проведенні досліджень стану води з розвідної мережі та локального водозабору КП «Теребля» встановлена не відповідність води за вмістом нітратів та бактеріологічних забруднень із свердловин вимогам ДСанНПіН 2.2.4-171-10, що підтверджено протоколами дослідження питної води, виданих ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», – йдеться в повідомленні.

Крім того, як зазначили в Головному управлінні Держпродспоживслужби Львівщини, під час досліджень води з індивідуальних криниць мешканців селища виявили, що вона теж незадовільної якості.

«Так, за результатами лабораторних досліджень води індивідуальних криниць встановлено, що досліджений вміст нітратів у 40% криниць перевищує допустиму норму. Дослідженнями також визначено, що криничні води індивідуальних криниць мають і бактеріальне забруднення: виявлено загальні колі форми, ентерококи, E.coli», – повідомляють у відомстві.

Окрім того, відповідно до проведеного моніторингу води із джерела на вул. Мазепи в смт Рудне встановили, що вона не відповідає вимогам санітарних норм води з природних джерел, «що свідчить про відсутність належного їх утримання, очищення та дезінфекції».

Таким чином, наголошують у відомстві, на сьогодні в селищі фактично немає доброякісної води, що відповідає вимогам державних стандартів.

У червні Львівське міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області ініціювало розгляд цього питання на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

«На комісії винесено рішення Рудненському селищному голові щодо вжиття термінових заходів із забезпечення подачі мешканцям селища води гарантованої якості згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10, встановленим порядком вирішити питання щодо завершення робіт з підключення селища до міських мереж водопостачання Львівського МКП «Львівводоканал» та підвозу води гарантованої якості мешканцям селища, забезпечити проведення постійного лабораторного контролю за якістю питної води, що подається з джерел централізованого водопостачання відповідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10, встановити біля джерел-каптажів води щити «Про непридатність води» та організувати постійний контроль за їх наявністю», – йдеться в повідомленні.

Leopolis.news