logo
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
04/12
2 ...

Юридичний департамент ЛМР знехтував ухвалою суду

29-04-2021 11:537740

Юридичний департамент ЛМР знехтував ухвалою суду

Умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню – карається штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500 – 17 000 грн.) або позбавленням волі на строк до трьох років.

На сайті Львівської міської ради юридичний департамент опублікував 26 квітня 2021 року повідомлення про відкриття провадження в адміністративній справі до Львівської міської ради загалом, а до міського голови Львова зокрема. Позов подав Сергій Шимчак, депутат львівської районної ради, ветеран АТО. Позов стосується питання про визнання протиправним та скасування п.1.13 рішення Міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської міської ради, яке було оформлене протоколом №13 від 30 березня 2021 року.

Підготовче засідання у цій судовій справі призначене на 28 квітня 2021 року на 14:00 годину  в приміщенні Львівського окружного адміністративного суду, зал судових засідань №7.

У рішенні п.1.13 сказано, що, виконуючи постанову Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Міська комісія на чолі з Андрієм Садовим вирішила призупинити пільги для всіх категорій населення, які стосуються перевезення міським громадським транспортом (авто- та електротранспортом), передбачені чинним законодавством України, ухвалами сесії Львівської міської ради та рішеннями виконавчого комітету.

Людмила Денісова, Уповноважена з прав людини Верховної Ради України, 22 квітня 2021 року повторно звернулась до міського голови Львова стосовно поновлення прав громадян на пільговий проїзд у громадському транспорті. Уповноважена наголосила: органи місцевого самоврядування, утворені ними комісії чи уповноважені особи на виконання певних робіт не мають жодних повноважень скасовувати (обмежувати) право пільгових категорій громадян на безплатний проїзд, гарантоване на законодавчому рівні. Тож пункт 1.13 протоколу №13 Міської комісії від 30 березня 2021 року є юридично необґрунтованим, а відтак і протиправним.

Новообраний депутат від партії «Європейська солідарність» Сергій Шимчак повідомив журналістам інтернет-видання, яке належить Катерині Кіт-Садовій, що його спонукало піти у політику. Ті ж самі обставини, можемо припустити, мотивували його подати і до суду на міського голову.

Ветеран АТО розповів: «Мені набридло те, що твориться у Львові, і хочеться це змінити. У мене нема такого досвіду, щоб одразу балотуватись у міську раду, треба з чогось починати. На жаль, я ще не знаю, що входить у повноваження районної ради. Але важливо приймати чіткі рішення, а не так як у Львові зараз твориться… У нас є вулиці, в яких ЖЕК нібито у документах існує, люди платять комунальні послуги, а балкони більше трьох років в аварійному стані і падають на людей, а ЖЕК не робить ніяких висновків. Отут, в першу чергу, треба налагодити роботу».

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Зіновій Гавдик 9 квітня 2021 року ухвалив таке рішення:  із огляду на те, що судове рішення може вплинути на права та обов’язки Львівського міського голови Садового Андрія Івановича суд дійшов до висновку про необхідність залучити Львівського міського голову до участі в справі як третьої особи.

Суддя також зобов’язав Львівську міську раду:

  • опублікувати оголошення про відкриття провадження у справі про оскарження п.1.13 рішення Міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської міської ради, оформлене протоколом №13 від 30 березня 2021 року;
  • оголошення повинно містити вимоги позивача щодо оскаржуваного акта, реквізити нормативно-правового акта, дату, час і місце судового розгляду адміністративної справи;
  • оголошення має бути опубліковане не пізніше як за сім днів до підготовчого засідання.

Ухвала судді Зіновія Гавдика була оголошена 9 квітня 2021 року і підписана, отож набрала законної сили з моменту її підписання. Ця ухвала зобов’язувала юридичний департамент опублікувати її на сайті ЛМР у період між 17 і 21 квітням. Проте цю ухвалу опублікували лише 26 квітня – за два дні до підготовчого судового засідання. Про непереборну обставину, яка перешкодила вчасно виконати ухвалу суду, на сайті міськради не повідомлено.

Підготовче засідання у Львівському окружному апеляційному суді, призначеному на 14 годину 28 квітня 2021 року в справі «Шимчак проти Садового», не відбулось. В юридичному департаменті ЛМР  за телефонами 297-58-21 та 297-58-23 традиційно слухавку не взяли, а в пресслужбі міського голови про цей позов теж не вміли нічого сказати. Депутат Сергій Шимчак повідомив у телефонному режимі, що слухання справи перенесли на 6 червня 2021 року, тому що юридичний департамент ЛМР подав якісь клопотання. Хоча це було потрібно зробити раніше, ще у час, спеціально відведений для цього законодавством. Схоже, що юристи Андрія Садового застосовують методи затягування розгляду цього судового позову.

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news