logo
19/04
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

Іван Собко взяв участь у відкритті виставки, присвяченої Климентієві Шептицькому

29-04-2021 18:104075

Іван Собко взяв участь у відкритті виставки, присвяченої Климентієві Шептицькому
Фото: ЛОДА

У холі Львівської облдержадміністрації представили пересувну фотовиставку «Граф у монашому каптурі», присвячену 70-тим роковинам від дня смерті блаженного священномученика Климентія Шептицького.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Виставка складається із 8-ми інформаційних стендів, які детально розповідають про найважливіші етапи життя блаженного Климентія Шептицького. Вона створена працівниками Львівського музею історії релігії.

«1 травня 1951 року після поневірянь, слідства та знущань у російській в’язниці відійшов у вічність фактичний, на той момент, керівник української греко-католицької церкви, архімандрит монахів-студитів, 81-річний Климентій (в миру – Казимир) Шептицький. На жаль, до сьогоднішнього часу не вдалося знайти  його могили, оскільки в’язнів ховали у братській могилі. 27 червня 2001 року, коли до Львова приїжджав папа Іван Павло ІІ, Климентій Шептицький був беатифікований і офіційно став блаженним мучеником греко-католицької церкви. У 1996 році науково-дослідним інститутом Ізраїля йому також присвоєно звання праведника народів світу, адже в роки війни Климентій Шептицький брав активну участь у порятунку євреїв», - розповів директор Львівського музею історії релігії Орест Малиць.

Відкриття виставки у Львівській ОДА відвідали заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, заступниця директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Тетяна Плугатор та представники департаменту.

«Братів Климентія та Андрея Шептицьких вшановуємо як зразок саме української політичної національної еліти. Представники українського дворянства, які зробили свідомий вибір визнати себе українцями. Вони не були українськими націоналістами, але вони відстоювали християнську демократію європейського зразка», - зазначив Іван Собко.

До того, як потрапити в ЛОДА, виставку експонували в зоні ООС, а також у Польщі та інших країнах.

Leopolis.news