logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Саміт НАТО відбудеться без участі України

08-05-2021 16:553082

Саміт НАТО відбудеться без участі України
Фото: UkrMedia

Саміт НАТО, який відбудеться 14 червня у Брюсселі, відбудеться без участі української сторони як країни-партнера, проте в його порядку денному є питання можливого отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, передає Інтерфакс-Україна.

«Нинішній саміт НАТО 14 червня буде проведено без участі країн-партнерів Альянсу, до яких, зокрема, належить і Україна. У цьому саміті візьмуть участь лише країни-члени. Головним для нас є змістовне наповнення саміту 14 червня. Тут ми можемо бути впевненими, що тема України буде обов'язково обговорена», - заявив Жовква у коментарі, переданому інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна».

Він наголосив, що «про обговорення української тематики на саміті НАТО запевняли найближчі партнери НАТО, а саме США, Канада, Німеччина, Франція та Польща».

Жовква додав, що рішення саміту, зокрема щодо України, будуть зафіксовані в загальному підсумковому документі. «Робота над таким документом триває. Ми продовжуємо переговори з нашими партнерами, щоб забезпечити врахування інтересів України у підсумковому рішенні Альянсу», - сказав він.

Як зазначив заступник керівника Офісу президента, «в Альянсі було ухвалено рішення про проведення 14 червня засідання Північноатлантичної ради НАТО на рівні глав держав і урядів країн-членів Альянсу».

«Альянс справді іноді не проводить саміти із залученням країн-партнерів. Наприклад, такими були саміти у Лондоні у 2019 році або Страсбурзі та Келі у 2009 році, які відбулися лише за участю країн-членів. Тому нинішній саміт Альянсу після обрання нового президента в США досить очікувано може відбуватися саме у "вузькому колі" держав-членів НАТО», - повідомив Жовква.

Однак при цьому він не виключив, що «таке рішення про проведення саміту НАТО лише серед членів Альянсу і без присутності країн-партнерів може бути переглянуто».

Як повідомлялося, віцепрем'єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що під час візиту до Брюсселя 17-18 травня вона має намір обговорювати всі важливі питання взаємодії України з НАТО. «Наразі працюємо над розширенням співробітництва за конкретними напрямами у рамках Партнерства розширених можливостей», - зазначила Стефанішина.

Leopolis.news