logo
23/04
22/04
21/04
20/04
19/04
2 ...

Де дешевше? Скільки коштують продукти в Україні та Чехії

08-05-2021 17:351087

Де дешевше? Скільки коштують продукти в Україні та Чехії
Фото: UkrMedia

 Журналісти порівняли вартість продуктів у Чехії та Україні, а також середню заробітну плату в країнах. 

Про це повідомляє ТСН.

 Для експерименту журналісти склали стандартний список продуктів на один тиждень. М'ясо, овочі, фрукти, крупи, хліб, сир, молочні продукти, шоколад і чай. З ним вирушили за покупками в Києві. Купували суворо за списком і все ретельно зважували. У результаті вийшло – 599 гривень.

У Празі уже 10 років мешкає українка Зіля Валкова, яка родом із Нового Роздолу Львівської області. До Чехії переїхала до батьків і вже за рік зустріла майбутнього чоловіка Мілана. Нині вони мають трьох дітей.

На місяць родина витрачає чималу частину бюджету на продукти. Загалом ціни в Чехії доволі часто коливаються. Наприклад, перед святами дешевшають.

«Перед Великоднем продукти дешевшають. Дуже багато акцій. А я пам’ятаю в Україні було навпаки - ціни за яйця і за цукор дуже росли нагору», - зазначає Зіля. 

У межах експерименту дівчина придбала у магазині чітко все за списком. Продукти їй обійшлися на 631 крону. За курсом на сьогодні це 816 гривень.

В Україні такий самий набір обійшовся в 599 гривень. Тобто дешевше на 30%. Але заробітні плати в Чехії значно вищі, аніж в Україні. 

У середньому, чех заробляє 30 тисяч крон, або майже 38 тисяч гривень. В Україні ж середня зарплата 12 тисяч гривень. За такої різниці в заробітках ціни на окремі продукти відрізняються не сильно.

Пів кілограма телятини коштує майже однаково: 80 гривень в Україні проти 98 в Чехії. Вартість шести яєць взагалі ідентична - 25 гривень. А от овочі дешевші в Україні. У Чехії картопля обійшлась майже в 40 гривень, а на Батьківщині - 20. Найбільша різниця в ціні серед всіх продуктів на моркву. Кілограм чеської моркви коштує 38 гривень, а от української всього п’ять гривень. 

Leopolis.news