logo
19/04
18/04
17/04
15/04
14/04
2 ...

Прем’єр Чехії просить країни ЄС вислати хоча б по одному російському дипломату

09-05-2021 16:344676

Прем’єр Чехії просить країни ЄС вислати хоча б по одному російському дипломату

Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш закликав лідерів країн Європейського союзу вислати щонайменше по одному російському дипломатові в знак солідарності з Прагою в справі про вибухи на складах в Врбетіце.

Про це Бабіш заявив на неформальному саміті лідерів ЄС в Португалії, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Сeskе noviny.

Чеський прем’єр зазначив, що завжди повинні розуміти, що коли нападають на одну країну ЄС, то це фактично напад на всіх.

«Я також попросив, щоб вони розглянули можливість висилки хоча б одного дипломата. На наступному саміті ми побачимо, як вони відреагують», – зазначив Бабіш.

Оскільки це був неформальний саміт, жодних домовленостей не затверджувалося. Більш широкі дебати щодо відносин з Росією очікуються на саміті Європейської Ради наприкінці травня.

Деякі країни, такі як Словаччина і країни Балтії, висловили солідарність з Чеською Республікою, а також вислали російських дипломатів.

Пізніше заступник прем'єра Ян Гамачек заявив, що очікує аналогічних кроків і від інших країн, згадавши, наприклад, Велику Британію та Німеччину.

Як відомо, Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим Прага вислала 18 російських дипломатів, а Росія у відповідь оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії в Москві. Після цього Чехія заявила, що висилає ще близько 70 співробітників російського посольства. 

Leopolis.news