logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

«Дивуватися. Цінувати. Берегти. Музеї Львівщини»: у новому проморолику презентували одразу чотири заклади

13-05-2021 18:463875

«Дивуватися. Цінувати. Берегти. Музеї Львівщини»: у новому проморолику презентували одразу чотири заклади
Фото: Львівська ОДА

Сьогодні, 13 травня, оприлюднили наступний відеоролик із серії відео «Дивуватися. Цінувати. Берегти. Музеї Львівщини». Це відеопроєкт департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА та Ради директорів музеїв Львівщини.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

Як повідомив на своїй сторінці очільник Львівської ОДА Максим Козицький, у третьому відеоролику презентують чотири музеї Львівщини – Дім Франка (Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка), Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі», Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові, Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької у Львові.

 «Чи знали ви, що батьківську садибу Івана Франка в Нагуєвичах відбудували та облаштували 27 серпня 1981 року до 125-річчя від дня народження поета. Дім Івана Яковича відтворили за етнографічним нарисом-спогадом Івана Франка «Моя вітцівська хата». Дім Франка - Franko House у Львові – це вілла, де Іван Франко з родиною провів останні 14 років свого життя. Створити в цьому будинку музей вдалося завдяки активним зусиллям наймолодшого сина письменника – Петра, який і став першим директором музею», - йдеться  в дописі очільника області. 

Та зазначається, що одним із цінних експонатів літературно-меморіального музею Івана Франка є ріг достатку, який подарувала поету славетна оперна співачка Соломія Крушельницька. Сьогодні у будинку, який належав співачці, діє музично-меморіальний музей. Свого часу цей будинок називали «музичною кам’яницею», адже Соломія Крушельницька гуртувала довкола себе безліч музикантів.

Ще одна постать тієї епохи – це професор Львівського університету, історик, Перший Президент Української Народної Республіки Михайло Грушевський. Його садиба сусідить з домом Франка. Це будинок, де Михайло Грушевський майже 12 років прожив разом з найближчими та найдорожчими людьми — дружиною Марією та донькою Катериною.

Довідково

До Міжнародного дня музеїв, який відзначається 18 травня,  департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА спільно з Радою директорів музеїв Львівщини підготували серію роликів про музеї Львівщини під назвою «Дивуватися. Цінувати. Берегти. Музеї Львівщини». Загалом роликів є сім, кожний з яких присвячений різним музеям. Метою проєкту є ознайомлення громадськості із музейною культурою області та промоція відвідування музеїв.

Відеоролики оприлюднюють щодня до 18 травня. Усі відеоролики можна переглянути на сайті, фейсбуці та Youtube-каналі Львівської ОДА.

Leopolis.news