logo
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

Філологи Франкового вишу стали призерами міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

14-05-2021 12:581075

Філологи Франкового вишу стали призерами міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

Студентки філологічного факультету ЛНУ ім. І. Франка – призерки ХІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

Нещодавно відбувся фінальний етап ХІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Цьогоріч, зважаючи на карантинні обмеження, захід відбувся в онлайн-форматі,інформує пресцентр університету.

У конкурсі взяли участь студенти закладів вищої освіти відповідно до гуманітарного та технічного профілів навчання, учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти та учні 5-11 класів закладів загальної середньої освіти із 13 областей України та міста Києва.

Відтак, для розгляду висококваліфікованому журі в «Інститут модернізації змісту освіти» надійшло близько 350 творчих робіт, у яких учасники конкурсу розкривали питання літературної спадщини Тараса Шевченка і намагались зробити проєкцію його творів на сьогодення.

За результатами оцінювання двоє студенток 3 курсу філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Юлія Васьків та Марія Русановська стали призерками конкурсу серед студентів закладів вищої освіти і нагороджені дипломами ІІІ ступеня. Координаторкою студенток на усіх етапах конкурсу була доцентка кафедри української мови імені професора Івана Ковалика Ірина Кузьма.

«Я брала участь у фінальному етапі конкурсу імені Тараса Шевченка вже втретє. Цей конкурс для мене особливий, адже це не просто нагода випробувати свої сили в написанні творчої роботи чи згадати знакові твори Тараса Шевченка. Це передусім можливість у процесі підготовки щоразу заново відкривати для себе Великого Кобзаря, торкатися глибин його Слова, надихатися його творчістю, знаходити «своє», завжди злободенне в рядках, які стали для українців чимось більшим, аніж просто поезія», – ділиться враженнями від участі у конкурсі Марія Русановська.

Натомість її колега Юлія Васьків зазначає, що участь у Міжнародному мовно-літературному конкурсі імені Тараса Шевченка є для неї давньою традицією: «Для мене це своєрідний ритуал ще зі школи. Районні та обласні етапи проходила щорічно, до всеукраїнського дійшла тричі, і цей рік – один із тих щасливих. Цьогоріч формат був дещо іншим, ніж зазвичай. Пригадую, що у фіналі було непросто: учасники повинні були написати наукову розвідку про інтертекстуальні зв’язки творчості Лесі Українки й Тараса Шевченка з європейськими культурними надбаннями. Проте, зібравшись з думками, пригадавши все, що знаю про цих двох великих людей, таки вдалося написати. Тішуся, що ми з Марічкою гідно представили філологічний факультет і Львівський національний університет імені Івана Франка на всеукраїнському рівні», – наголосила Юлія Васьків.

«Наші студентки – дуже талановиті! Їхні творчі роботи були надзвичайно глибокими – у кожної свій стиль викладу думок. Тексти цікаві, читаються на одному подиху і насичені метафоричними фразами, що, відповідно, вимагає певної підготовки у читача», – висловила переконання координаторка конкурсу у Львівському університеті, наставниця студенток Ірина Кузьма.

Leopolis.news