logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

У Винниках, Самборі та Дрогобичі пройшла презентація третього відеоролика про музеї області

16-05-2021 16:463819

У Винниках, Самборі та Дрогобичі пройшла презентація третього відеоролика про музеї області
Фото: ЛОДА

Сьогодні оприлюднили наступний відеоролик із серії відео «Дивуватися. Цінувати. Берегти. Музеї Львівщини». Це відеопроєкт департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА та Ради директорів музеїв Львівщини.

Про це на своїй фейсбук сторінці розповів голова Львівської ОДА Максим Козицький, передає пресслужба ЛОДА.

У третьому відеоролику продовжують презентувати музеї Львівщини, серед яких: Історико-краєзнавчий музей м.Винники, Історико-етнографічний музей «Бойківщина» у м. Самбір, музей «Дрогобиччина» у м. Дрогобич.

Історико-краєзнавчий музей м.Винники засновано недавно – 1990 року, проте він вже давно посідає чільне місце серед провідних наукових установ України. Тут можна побачити унікальний взірець середньовічного зброярського мистецтва «Меч вікінга» – меч каролінгського типу Х ст.

Унікальний не лише сам меч, але й історія його віднайдення і повернення в Україну, яка за своїм характером, схожа на детективну. Меч був знайдений на Львівщині й так звані «чорні археологи» намагались його нелегально вивезти за межі України. На естонській митниці порушників було затримано, а меч «епохи вікінгів» передано на реставрацію до Національного науково-дослідного реставраційного центру України. З 2019 року меч зберігається в історико-краєзнавчому музеї м. Винники.

Історико-етнографічний музей «Бойківщина» у м. Самбір розповідає нам про культуру, побут і традиції «бойків» - однієї із найбільших за чисельністю гірських етнографічних груп українців. Цікаво, що в будівлі, у якій сьогодні діє музей, до 1981 року був пологовий будинок. І саме тут, 17 серпня 1968 року, народився відомий співак Андрій Кузьменко – лідер гурту «Скрябін».

Окрасою музею «Дрогобиччина» у м. Дрогобич є знаменита церква св. Юра - шедевр дерев’яної сакральної архітектури 15-17 ст. Вона внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Також працівники музею пишаються мультимедійною експозицією, яка присвячена життю та творчості знаменитого письменника Бруно Шульца.

Leopolis.news