logo
25/04
24/04
23/04
2 ...

На Укрзалізниці уже навіть зарплати виплачуються з кредитів – голова тимчасової слідчої комісії

17-05-2021 15:021620

На Укрзалізниці уже навіть зарплати виплачуються з кредитів – голова тимчасової слідчої комісії

У Верховній Раді розповіли про мотиви створення ТСК по «Укрзалізниці».

Зокрема, про це в інтерв'ю «Главкому» пояснила глава тимчасової слідчої комісії з оцінки критичного стану «Укрзалізниці», народний депутат від «Слуги народу» Юлія Гришина.

«Якщо говорити в цілому про останні роки, то «Укрзалізниця» системно демонструє збитки, які на межі банкрутства. У минулому році, за даними Держаудитслужби, ці збитки досягли 12 млрд грн.

І це дещо шокуюча інформація для всієї країни, тому що «Укрзалізниця» до недавнього часу була бюджетоутворюючим підприємством держави і стратегічним перевізником вантажів. Це просто якесь закляте місце. Тому ми і хочемо за рік виявити причини, чому залізниця опинилася в такому стані, хто в цьому винен», – сказала вона.

За словами Гришиної, мова йде про величезні збитки, падінні якості пасажирських перевезень, обслуговування на підприємстві.

«До того ж навколо підприємства була величезна кількість різноманітних корупційних скандалів, і жоден з яких не отримав належної правової оцінки. У січні ситуація вже стала катастрофічною.

Вже буквально на першому засіданні ТСК, яке ми проводили за участю міністра інфраструктури і членів наглядової ради «Укрзалізниці», було оприлюднено інформацію, що підприємство знаходиться в катастрофічному стані, в якому ніколи не знаходилося, і вже навіть зарплати виплачуються з кредитів», – додала голова парламентської ТСК.

Зазначимо, що представники ТСК по «Укрзалізниці» напередодні свого засідання зустрілися з керівництвом НАБУ. За підсумками розмови НАБУ визнало нездатність впоратися з корупцією на українській залізниці.

«Укрзалізниця» завершила 2020 рік зі збитком 12 млрд грн. У січні 2021 року у Верховній Раді створили Тимчасову слідчу комісію з питань оцінки критичного стану української залізниці. Очолила ТСК народний депутат від фракції «Слуга народу» Юлія Гришина. В рамках слідства перевіряється ефективність менеджменту держкомпанії і коефіцієнт корисної дії (KPI) членів Наглядової ради. Крім того, встановлюються причини зубожіння «Укрзалізниці» і винні особи. Під перевірку підпадають також правоохоронці, які могли виявити бездіяльність і службову недбалість, спостерігаючи за державним активом.

Leopolis.news